Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καλύπτοντας μέρος του χαμένου εδάφους της χθεσινής συνεδρίασης, στον απόηχο νέας προειδοποίησης από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην καθιερωμένη μηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου η IEA προειδοποιεί ότι το μαξιλάρι προσφοράς «μάλλον φτάνει στ α όριά του» εξαιτίας των απωλειών στα επίπεδα παραγωγής.

Χθες η ανακοίνωση της Λιβύης ότι θα αρχίσει και πάλι εξαγωγές, ενίσχυσε τις προσδοκίες για αύξηση της προσφοράς και οδήγησε σε βουτιά τις τιμές του πετρελαίου. Το μπρεν σημείωσε πτώση 6,7% και το αμερικανικό αργό πτώση 5%.

Σήμερα η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως και 2,2% στα 75,06 δολάρια το βαρέλι και στις 11:40 ώρα Ελλάδος διαπραγματεύεται στα 74,82 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,9% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI ενισχύεται 0,8% στα 70,5 δολάρια το βαρέλι.

Στη χθεσινή μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών είχαν συμβάλλει και οι ανησυχίες για τον σοβαρό αντίκτυπο των εμπορικών αντιπαραθέσεων στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η IEA ωστόσο φαίνεται να εξακολουθεί να ανησυχεί για έλλειμμα προσφοράς και όχι για τα επίπεδα της ζήτησης.

«Η αύξηση της παραγωγής από χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Ρωσία είναι καλοδεχούμενη. Αλλά έρχεται εις βάρος του παγκόσμιου μαξιλαριού πλεονάζουσας παραγωγής, το οποίο ωθείται στα όριά του» αναφέρει στην έκθεσή της η Υπηρεσία. Στο καμπανάκι της IEA έρχονται να προστεθούν και τα στοιχεία, που δείχνουν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. 

Facebook Comments