Οι ισχυρότατες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του Σύριζα η συμφωνία με τους δανειστές για τετράμηνη παράταση του ισχύοντος Προγράμματος, εκδηλώθηκαν πολύ έντονα στη χθεσινή 12ωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, στο τέλος της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να γίνει ενδεικτική ψηφοφορία, ώστε να διαμορφώσει εικόνα για τι θα μπορούσε να συμβεί αν φέρει προς κύρωση στη Βουλή τη συμφωνία.

Οι βουλευτές που εκφράστηκαν αρνητικά στις ομιλίες τους και στη συνέχεια καταψήφισαν ήταν σαφώς πάνω από 10, ενώ κάποιοι τους ανεβάζουν στους 30. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε σκληρή κριτική και στην ψηφοφορία ψήφισε «όχι». Αλλωστε, προχθές είχε πει στην ολομέλεια ότι δεν πρόκειται αυτή η Βουλή να ψηφίσει νέο μνημόνιο, απαντώτας στην ειρωνική ρητορική ερώτηση Βενιζέλου «πότε θα έρθει προς ψήφιση το νέο μνημόνιο»;

Σφόδρα επικριτικός ήταν και ο υπερυπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επιμένει ότι δεν θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του δικού του τομέα ευθύνης, παρότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με τη συμφωνία του Eurogroup ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Μην ξεχνάμε δε ότι και ο εκπρόσωπος του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε μόλις χθες δήλωσε ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει καμιά ιδιωτικοποίηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ψήφισε «λευκό» και όχι κατά της συμφωνίας, μόνο γιατί είναι υπουργός.

Facebook Comments