Για φοροαποφυγή κατηγορείται ο μεγαλύτερος όμιλος διεθνώς στις αλυσίδες εστιατορίων γρήγορου φαγητού, McDonald’s, αναφορικά με τις δραστηριότητές του στην Ε.Ε..

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίου Τομέα και η Διεθνής Ενωση Εργαζομένων Τομέα Υπηρεσιών, δύο συνδικαλιστικοί οργανισμοί – ομπρέλα, που εκπροσωπούν εκατομμύρια εργαζομένους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς και η οργάνωση War on Want κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν κατέβαλε σε φόρους ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ το διάστημα από το 2009 έως το 2013. Φέρεται δε να διοχέτευε τα έσοδά της σε μονάδα της στο Λουξεμβούργο.

Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό η φοροαποφυγή εκ μέρους εταιρικών κολοσσών (π.χ. Starbucks, Apple κ.λπ.) στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναδειχθεί σε μείζονα υπόθεση.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν ξεκινήσει ευρεία έρευνα, επικεντρωμένοι σε εξειδικευμένες φορoλογικές συμφωνίες μεταξύ ομίλων και επιμέρους κυβερνήσεων της E.E. Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών τίθενται συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου και της Fiat, καθώς και με τον αμερικανικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon. Οι συνδικαλιστικοί φορείς και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός War on Want ζήτησαν από την Κομισιόν να διευρύνει την έρευνα, συμπεριλαμβάνοντας και τη McDonald’s.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν, ο αμερικανικός όμιλος εξοικονομούσε οφειλόμενους φόρους διατηρώντας εστιατόρια που κατέβαλαν πνευματικά δικαιώματα σε θυγατρική του στο Λουξεμβούργο με μικρή φορολογία. Οι πληρωμές των πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες εξέπιπταν της φορολογίας, ισοδυναμούσαν με το 5% του κύκλου εργασιών.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της McDonald’s δήλωσε ότι η εταιρεία πάντοτε συμμορφωνόταν στο φορολογικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι πέραν των φόρων επί των κερδών κατέβαλε και φόρους επί των εργοδοτικών εισφορών, φόρους ακίνητης περιουσίας, καθώς και όσους άλλους προέβλεπε η εκάστοτε νομοθεσία. Το 2012, τέλος, το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει πως αλυσίδες γρήγορου φαγητού (Burger King, McDonald’s, Subway) μείωναν τα φορολογικά τους βάρη διοχετεύοντας έσοδα σε θυγατρικές τους, οι οποίες βρίσκονταν σε χώρες με χαμηλό συντελεστή.

Facebook Comments