Γιατί η δημιουργική ασάφεια είναι σαφώς καταστροφική
Υπάρχουν δύο παράμετροι που είναι καθοριστικές για την οικονομία και οι οποίες δεν εξαρτώνται από τους δανειστές μας
Υπάρχουν δύο παράμετροι που είναι καθοριστικές για την οικονομία και οι οποίες δεν εξαρτώνται από τους δανειστές μας
Την Παρασκευή που μας πέρασε, μάθαμε όλοι πως αν η κυβέρνηση δεν έκλεινε τη συμφωνία με τους δανειστές, οι τράπεζές μας θα είχαν καταρρεύσει. Διότι λόγω της αστάθειας και του ρίσκου, οι καταθέτες απέσυραν μαζικά τα χρήματά τους από τις τράπεζες, και ο ELA είχε φτάσει στο ανώτατο όριό του. Να σημειώσουμε εδώ πως το όριο αυτό δεν έχει αυξηθεί. Παραμένει στα 68 δις και μετά την συμφωνία.
Η ροή εσόδων είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Αν δεν εισρέουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, θα έχουμε εσωτερική στάση πληρωμών. Δε θα πληρώνονται δηλαδή μισθοί και συντάξεις. Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει την άδεια για νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, η μόνη πηγή εσόδων που διαθέτει είναι από την συλλογή φόρων. Να σημειώσουμε κι εδώ, πως είναι διαφορετικό πράγμα η επιβολή φόρων από την είσπραξή τους. Μπορείς να αυξήσεις όσο θες τους φόρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μπουν και χρήματα στα ταμεία.
Η κυβέρνηση, και ειδικότερα το οικονομικό της επιτελείο, έχουν ήδη βαρύτατες ευθύνες για το πως κινήθηκαν οι δύο αυτοί δείκτες από το Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα.
Τόσο με την εκστρατεία ενάντια στην πληρωμή φόρων που έκανε από…πάντα ο Σύριζα ως αντιπολίτευση, όσο και με τις υποσχέσεις του περί κατάργησης ΕΝΦΙΑ, αύξησης αφορολόγητου και αλλαγή του νόμου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, έχει προκληθεί μια τεράστια τρύπα στα φορολογικά έσοδα. Η μη πληρωμή φόρων συνεχίζεται και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. Το ζήτημα όμως δεν είναι ένα προσωρινό κενό στα έσοδα. Υπάρχει ο κίνδυνος ήδη να είμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Να έχει μετατραπεί σε μόνιμη στάση η μη πληρωμή φόρων από τους πολίτες, είτε λόγω απογοήτευσης από το ότι τελικά θα παραμείνουμε σε μνημόνιο και τρόικα, είτε λόγω αναμονής νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, είτε φυσικά λόγω ύφεσης. Μπορεί να έχουμε δηλαδή τόσο αδυναμία πληρωμής όσο και άρνηση πληρωμής φόρων.
Μόνο η κυβέρνηση και η ΤτΕ μπορεί να ξέρουν αν και στο επίπεδο των καταθέσεων δεν έχει γίνει μόνιμη βλάβη. Μπορεί την Παρασκευή να υπογράψαμε συμφωνία, δεν γνωρίζουμε όμως αν επέστρεψαν όλες οι καταθέσεις που έφυγαν το τελευταίο διάστημα, αν αναστράφηκε η πορεία ή υπάρχει μερική ή και καθόλου αναπλήρωση.
Επομένως η ύπαρξη συμφωνίας δεν σημαίνει πως ξαναγυρνάμε αυτομάτως στο επίπεδο καταθέσεων και ροής εσόδων του Δεκεμβρίου.
Και ενώ η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά ήδη πριν αναλάβει, πως και οι δύο αυτοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί, αντί να σπεύσει να ζητήσει από την πρώτη μέρα παράταση, αναλώθηκε επί ένα μήνα σε μια κούρσα αποσταθεροποίησης, σε αύξηση της ανασφάλειας και του ρίσκου, με αποτέλεσμα η διαπραγματευτική της στρατηγική να υπονομευθεί από την ίδια. Το βράδυ οι πολίτες πήγαιναν στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και το επόμενο πρωί σήκωναν τις καταθέσεις τους από τα ΑΤΜ!
Ακόμα και τώρα όμως βλέπουμε πως τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και στελέχη της κυβέρνησης, αντί να προσπαθουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μίας πιθανής μη αναστρέψιμης κατάστασης, επιμένουν στη θολούρα και την ασάφεια, και μάλιστα με περηφάνια!
Την ονομάζουν μάλιστα Δημιουργική Ασάφεια! Αυτό που πρέπει επειγόντως όμως να καταλάβουν είναι πως αυτή η ασάφεια είναι καταστροφική! Αντί να δίνουν διαβεβαιώσεις για το ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν, επιδίδονται σε ασκήσεις ασάφειας, όσο πιο περίτεχνα μπορούν και για όσα περισσότερα θέματα μπορούν! Και αυτήν την κατάσταση την θεωρούν και ένα από τα κέρδη της διαπραγμάτευσης.
Είναι καιρός το οικονομικό επιτελείο να σοβαρευτεί και να ασχοληθεί επιτέλους εκτός από τις λέξεις και με τους αριθμούς. Να γίνουν όσο πιο συγκεκριμένοι μπορούν, να εμπεδώσουν κλίμα σταθερότητας, να δείξουν πως η κυβέρνηση λειτουργεί και ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει απρόσκοπτα την δουλειά του. Όσο μεγαλύτερη ασάφεια υπάρχει, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να περάσουμε το σημείο μηδέν. Ο πραγματικός κίνδυνος για την οικονομία, τους πολίτες, τη χώρα και την Ευρωπαϊκή της προοπτική θα κριθεί στα νούμερα, και όχι στις βολικές λέξεις.
Facebook Comments