ΕΒΕΠ: Υπέρ της δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά
ΕΒΕΠ: Υπέρ της δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά
ΕΒΕΠ: Υπέρ της δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά
Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε παλαιότερη πρόταση του ΕΒΕΠ, για τη λειτουργία και εξέλιξη των τοπικών Δημοπρατηρίων σε Χρηματιστήρια, κάτι το οποίο αποτελούσε ιδέα του αείμνηστου Γιώργου Κασιμάτη.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί, ως πρώτο προϊόν επί του οποίου θα διαπραγματεύονται συμβόλαια στην συγκεκριμένη αγορά, έχει επιλεγεί το blue chip της ελληνικής γής, το ελαιόλαδο.
Σε δεύτερη φάση όμως αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα όπως κρασί, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, μέλι, ρύζι, όσπρια, χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, κομπόστες, αλλά και πιο εξειδικευμένους κωδικούς όπως αβγοτάραχο, σουσάμι, μαστίχα Χίου, τρούφα, σαλιγκάρια και άλλα δημοφιλή διεθνώς ελληνικά προϊόντα.
Η Ελλάδα με αγροτική παραγωγή περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως, θα μπορεί να υποστηρίξει ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων το οποίο θα είναι βιώσιμο με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 122 εκ. ευρώ ενώ με 1 δισ. ευρώ τζίρο μπορεί να επιτύχει κέρδη τουλάχιστο 24 εκ. ευρώ.
Η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου και οι λεπτομέρειες που αφορούν στην λειτουργία αυτής της αγοράς, αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως από τους αρμόδιους φορείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, αλλά και ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες όπως η Ιταλία και Μ. Βρετανία διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων με δύο επίπεδα αγορών, cash market και παραγωγών auction market, από όπου και μπορεί να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας για την Ελλάδα.
Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στο “road show” που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ΗΠΑ και παρουσίασε σε ομογενείς και ξένους επενδυτές ένα οδηγό προιόντων που είχε προετοιμάσει με περισσότερες από 70 εισηγμένες και μή, ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής.
Η δημιουργία και η παρουσίαση του οδηγού αυτού είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σαφές και έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds για συγκεκριμένους αγροτικούς κλάδους, αφού η αξία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ελληνικής γής είναι σήμερα μόνο 16.000 ευρώ, όταν άλλες μικρές Ευρωπαικές χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και το Βέλγιο πωλούν το κάθε τετραγωνικό τους χιλιόμετρο γής με 181.000 ευρώ, 216.000 ευρώ και 508.000 ευρώ αντίστοιχα.
Μια οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης συμβολαίων γεωργικών προϊόντων μπορεί να προσανατολιστεί σε ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα και να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης εταιριών βιολογικών και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων.
Οι τελικές τιμές που θα διαμορφώνονται θα αποτελούν τιμές αναφοράς σε όλη την χώρα αλλά και διεθνώς, ενώ θα λειτουργούν προς όφελος τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή.
Τα μέλη των Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων θα μπορούν να είναι οι τοπικοί παραγωγοί, οι κεντρικές λαχαναγορές, οι αλυσίδες super market και οι εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών εγγεγραμμένες στο ΓΕΜΗ των κατά τόπους Επιμελητηρίων.
Το ΕΒΕΠ απέστειλε σχετικές επιστολές στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και τον Υπουργό, Αν. Υπουργό και υφυπουργούς Οικονομικών δηλώνοντας τη συμμετοχή του στην εκστρατεία προβολής των ελληνικών προιόντων και κυρίως της προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν στους τομείς της αγροτικής μας παραγωγής.
Τέλος ο νέος Προεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης πρότεινε την εγκατάσταση του νέου Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, διαθέτοντας εάν χρειαστεί, τον απαραίτητο χώρο για την λειτουργία του στο κτίριο του ΕΒΕΠ.
Facebook Comments