Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει. Η λιτότητα ανήκει στο παρελθόν. Το Μνημόνιο τελείωσε! Και στη θέση του έχουμε το παλιό Μνημόνιο για τέσσερις μήνες, αλλά χωρίς λεφτά. Και μετά από αυτό θα συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας για ένα καινούργιο Μνημόνιο,  το τρίτο,  με λεφτά! Και όλα αυτά με μία κυβέρνηση, που δεσμεύεται μέσω της επιστολής Βαρουφάκη, να υλοποιήσει όλα τα αντίθετα από αυτά που μέχρι χθες διακήρυσσε!

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας «ωρίμανσης» του ΣΥΡΙΖΑ και της προσγείωσής του στην πραγματικότητα. Και σε αυτή τη προσπάθεια θυσιάστηκε όλο το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: το κούρεμα του χρέους, η ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος, η συμμαχία του νότου, οι διακηρύξεις περί μη βιωσιμότητας του χρέους, η χρήση μέρους των 11 δις του ΤΧΣ για την λεγόμενη σεισάχθεια. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξετασθούν όταν το επιτρέψουν οι ανάγκες, ενώ τα δύο νομοσχέδια για τις δόσεις και τους πλειστηριασμούς αναβάλλονται προς το παρόν και οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με την Τρόικα. Επειδή όμως η εποχή των Μνημονίων τελείωσε από εδώ και πέρα η Τρόικα θα αποκαλείται «Τρεις Θεσμοί» και το Μνημόνιο θα αποκαλείται «Πρόγραμμα» ή «Διευθέτηση» ή «Σύμφωνο Ανάπτυξης»!

Και το μαρτύριο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματά εδώ. Θα πρέπει σε αντίθεση με τα πιστεύω τους να συνεχίσουν στο ίδιο μεταρρυθμιστικό μοτίβο με την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με το email Βαρουφάκη, που σε 65 σημεία αντιγράφει το «κατάπτυστο email Χαρδόυβελη|, θα πρέπει να επανεξετάσουν τις εξαιρέσεις για το ΦΠΑ σε βιβλία φάρμακα, νησιά, να επανεξετάσουν τις φοροαπαλλαγές κλπ. Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ να προωθήσουν τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα όπως το άνοιγμα επαγγελμάτων, η απελευθέρωση των αγορών κλπ. Πολιτικές που μας είχε ασκηθεί δριμύτατη κριτική από τους ίδιους ανθρώπους.

Στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να καλωσορίσουν όσες έχουν γίνει, να διασφαλίσουν όσες είναι σε εξέλιξη και να προωθήσουν καινούργιες. Και όλα αυτά μέχρι τα τέλη Απριλίου για να πάρουμε την πρώτη εκταμίευση της δόσης από τους εταίρους μας. Με τα έσοδα του Δημοσίου στο κόκκινο (καθώς με τις προεκλογικές υποσχέσεις για σεισάχθεια και ευνοϊκή μεταχείριση οι πολίτες σταμάτησαν να πληρώνουν) και με το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας να κυριαρχεί στην πραγματική οικονομία, η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό της. Και όλα αυτά όχι για να βγούμε στις αγορές και να γυρίσουμε σελίδα, αλλά για να ολοκληρώσουμε το υπάρχον πρόγραμμα και για να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο Μνημόνιο με χρήματα!

Δεν έχει κανένα νόημα πλέον να συζητήσουμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα δεδομένα αν ακολουθούσαμε το δρόμο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια μέσω του κλεισίματος της αξιολόγησης και της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ο ελληνικός λαός έκανε μία άλλη επιλογή. Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι το αύριο με τα καινούργια δεδομένα. Κυρίως όμως να διδαχθούμε από το παρελθόν και την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη που ήταν σε πρόγραμμα  (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος) τα πήγαν πολύ καλύτερα από εμάς. Και αυτό το πέτυχαν για δύο λόγους. Πρώτον γιατί υπήρξε πεδίο εθνικής συνεννόησης στα βασικά και δεύτερον δεν άφησαν να δηλητηριαστεί ο δημόσιος διάλογος από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία. Η πατρίδα μας πλήρωσε διαχρονικά πανάκριβα αυτές τις πληγές. Είναι σημαντικό ότι έχοντας απέναντί της μία αλαλάζουσα αντιπολίτευση η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τώρα να συνεχίσει αυτή τη προσπάθεια.

Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τη κυβέρνηση σε κάθε μέτρο που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας εξασφαλίζοντας της ευρωπαϊκή προοπτική.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως θα πρέπει να βρει το κουράγιο να κάνει πράξει τα αντίθετα από αυτά που διακήρυσσε. Αυτό απαιτούν τα γεγονότα. Αυτό είναι σήμερα η εθνική ανάγκη. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρουν.   

Facebook Comments