Από κόσκινο περνά η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cyta στο πλαίσιο της ετοιμασίας που κάνει η αρμόδια αρχή για ιδιωτικοποίησή της. Παρά τη γενικότερη δυστοκία που υπάρχει με την υλοποίηση του προγράμματος και παρά τις μικρές καθυστερήσεις, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης φαίνεται να προχωρά και, σε αυτό το στάδιο, συλλέγονται στοιχεία και αναλύσεις για τον οργανισμό.

Πριν την πώληση μεριδίου του κράτους στη Cyta, μέχρι το τέλος του έτους, θα προηγηθούν τρείς διαδικαστικές φάσεις κατά τις οποίες θα γίνεται κάθε φορά το φιλτράρισμα ως προς την τελική επιλογή του επενδυτή.

Οι τέσσερις σύμβουλοι της μονάδας αποκρατικοποιήσεων έχουν επιλεγεί και υπογράψει τα σχετικά συμβόλαια και άρχισαν δουλειά.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο έφορος αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου, η διαδικασία της προετοιμασίας, θα διαρκέσει γύρω στους δύο με τρείς μήνες.

Τη διαδικασία προετοιμασίας θα ακολουθήσει η έναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, η οποία, όπως λέει, είναι περίπλοκη με διαδοχικές αξιολογήσεις που θα έχουν ως στόχο την εξεύρεση του καλύτερου δυνατού επενδυτή.

Θα προηγηθεί η ανοικτή πρόσκληση επίδειξης ενδιαφέροντος.

Κατόπιν θα ακολουθηθεί η διαδικασία της υποβολής μη δεσμευτικών προτάσεων και επιλογής των υποψηφίων με βάση διάφανα και ισότιμα κριτήρια αξιολόγησης και όσοι επιλεγούν θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις.

Έγιναν ήδη οι πρώτες απευθείας συναντήσεις με τα ανώτατα στελέχη της Cyta και άρχισε να δημιουργείται δυναμική συνεργασίας.

«Εξηγήσαμε στη Cyta τις διαδικασίες και αρχίσαμε και δουλεύουμε μαζί τους».

Πρωταρχικής σημασίας, είπε, είναι η συλλογή και η ανάλυση των στοιχείων της Cyta.

«Δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή αν δεν έχεις ενώπιον σου όλο το υλικό που συνθέτει τη δομή ενός υπό αποκρατικοποίηση οργανισμού, για να αποφευχθούν αχρείαστες καθυστερήσεις οι οποίες προκαλούν κόστος και χρόνο και απωθούν σοβαρούς επενδυτές», παρατήρησε ο κ. Ηροδότου.

«Μόνο μία καλή προετοιμασία θα δημιουργήσει προοπτική προσέλκυσης σοβαρών επενδυτών, για το μακροπρόθεσμο όφελος της Cyta», πρόσθεσε .

Σημειώνει ότι «το σημαντικό βήμα στην όλη προσπάθεια της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τον οργανισμό είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετέχει και η ανώτερη διεύθυνση της Cyta».

Οι εργαζόμενοι και τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα είναι πλήρως ενήμεροι στο πλαίσιο της διαφάνειας.

Ήδη έγιναν δύο συναντήσεις με τις ηγεσίες των εργαζομένων.

Οι απόψεις και οι εισηγήσεις τους, τονίζει, δεν αγνοούνται. Αντίθετα ενισχύουν την όλη προσπάθεια.

Σε ότι αφορά τους τέσσερις συμβούλους της μονάδας αποκρατικοποίησης, ο κ. Ηροδότου επισημαίνει ότι η Citigroup αποτελεί μία από τις πιο έμπειρες σε τεχνογνωσία σε θέματα διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Θα πλαισιώνεται, λέει, από τον ελεγκτικό οίκο PWC,ο οποίος έχει αναλάβει τις λογιστικές αναλύσεις του οργανισμού.

Νομικοί σύμβουλοι, έχουν επιλεγεί δύο νομικά γραφεία. Ένα εγχώριο του Άντη Τριανταφυλλίδη και ένα διεθνές δικηγορικό γραφείο Shearman & Sterling.

Τεχνικός εμπορικός σύμβουλος έχει επιλεγεί την περασμένη βδομάδα, ο οίκος Roland Berger, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, σέρνει πίσω του τεράστια εμπειρία σε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Facebook Comments