Συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην ανατολική Ουκρανία αλλά και στον απόηχο της δολοφονίας του βετεράνου ρώσου πολιτικού Μπόρις Νέμτσοφ, στη σκιά των τειχών του Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα πως παρέχει οπλισμό και εκπαίδευση στους ρωσόφιλους αυτονομιστές, που δρουν στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορία που η Ρωσία απορρίπτει. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Κέρι κατέθεσε στο Κογκρέσο πως ρώσοι αξιωματούχοι του έχουν πει ψέματα για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην κρίση. Δεν κατονόμασε πάντως τον κ. Λαβρόφ ως ένα από τα πρόσωπα που τον εξαπάτησαν.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφές με ευρωπαίους εταίρους της για το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών, τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η τελευταία εκεχειρία, που συμφωνήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, φαντάζει να τηρείται πλέον, όμως το Κίεβο ανησυχεί πως οι αντάρτες ανασυγκροτούνται για επανέναρξη των επιθέσεων, με κύριο στόχο το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Παράλληλα, ο κ. Κέρι αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Λαβρόφ τη διενέργεια διαφανούς έρευνας για τη σκιώδη δολοφονία του Νέμτσοφ, που ήταν ένα από τα σύμβολα της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χιλιάδες άνθρωποι βάδισαν στο κέντρο της Μόσχας την Κυριακή, σε μια πορεία προς τιμήν του Νέμτσοφ. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει διαμηνύσει πως οι ρωσικές Αρχές θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να βρουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες.

Facebook Comments