H οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν ισχυρή κατά το πρώτο μισό του έτους, αναφέρει η Fed στην εξαμηνιαία της έκθεση προς το Κογκρέσο, στην οποία επισημαίνει ότι αναμένει να συνεχιστούν οι σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση που καταθέτει η κεντρική τράπεζα στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στη θέση του προέδρου.

Το περιεχόμενο του εγγράφου των 63 σελίδων ευθυγραμμίζεται με το τρέχον outlook της Fed, σύμφωνα με το οποίο η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία δικαιολογούν αυξήσεις επιτοκίων, αλλά η έλλειψη πληθωριστικών πιέσεων σημαίνει πως πρέπει να παραμείνουν σταδιακές.

“Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί το 2018. Αυτή η προσδοκία φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά μέχρι στιγμής”, αναφέρει στην έκθεσή της η Fed.

Ορισμένοι οικονομολόγοι περιλαμβανομένου και του πρώην διοικητή της Fed, Ben Bernanke ανησυχούν πως η μείωση φόρων του Τραμπ θα οδηγήσει σε υπερθέρμανση την οικονομία, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και αναγκάζοντας την Fed να αυξήσει απότομα τα επιτόκια. Άλλοι οικονομολόγοι πάλι υποστηρίζουν πως οι νέοι δασμοί θα αυξήσουν επίσης τον πληθωρισμό. 

Facebook Comments