Τα 28… ψωροεκατομμύρια και η νέα ταπείνωση της κυβέρνησης
Όσο λοιπόν αστείο και εάν είναι αυτό το ποσό, τόσο πιο σοβαρό και ταπεινωτικό το λιγότερο, είναι το μήνυμα που βρίσκεται πίσω από αυτό το… μαστίγιο των Γερμανών
Όσο λοιπόν αστείο και εάν είναι αυτό το ποσό, τόσο πιο σοβαρό και ταπεινωτικό το λιγότερο, είναι το μήνυμα που βρίσκεται πίσω από αυτό το… μαστίγιο των Γερμανών
Ακόμα και για την Ελλάδα, τα 28 εκατ. ευρώ της «ποινής» που επέβαλε το Eurogroup για την… κακή συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης η οποία αποφάσισε μονομερώς και χωρίς να ενημερώσει τους δανειστές την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε επιβαρυμένα από το μεταναστευτικό νησιά είναι «αστείο», εάν αναλογιστεί κανείς τα υπερπλεονάσματα που πετυχαίνοντας από την φορομπηχτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και την υπόσχεση μάλιστα για πολύ μεγαλύτερα το επόμενο διάστημα. Άλλωστε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ για να βρει επενδυτές, δημοσίευσε ένα νέο ενημερωτικό δελτίο στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ το οποίο απευθύνεται στους ξένους επενδυτές εν όψει και αυτού του ταξιδιού στις ΗΠΑ προφανώς, αφού είναι γραμμένο μόνο στα αγγλικά, επισημαίνοντας ότι τα πλεονάσματα θα υπερβούν το 3,5% του ΑΕΠ στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, με το 2022 να αγγίζουν το 5,2% επισημαίνοντας ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα χρησιμοποιηθεί για μείωση των φόρων και αύξηση σε κοινωνικών δαπανών.
Όσο λοιπόν αστείο και εάν είναι αυτό το ποσό, τόσο πιο σοβαρό και ταπεινωτικό το λιγότερο, είναι το μήνυμα που βρίσκεται πίσω από αυτό το… μαστίγιο των Γερμανών. Το Βερολίνο άρπαξε την ευκαιρία να βάλει από νωρίς τα πράγματα στην θέση τους, ξεκαθαρίζοντας στην ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να τελειώνει το μνημόνιο αλλά δεν έχει έλθει (και θα αργήσει… δεκαετίες) να έλθει η στιγμή που θα μπορεί να αποφασίζει μόνη της τις πολιτικές, τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται. Αν συγκρίνει κανείς τα 28 εκατ. ευρώ με το 1,8 δις. ευρώ που είναι το κόστος της μείωσης των συντάξεων, είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση όσο και αν… χτυπιέται να διαμηνύει ότι υπάρχει πιθανότητα να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, πατώντας στο χαλί που συνηθίζει να στρώνει ο (εντελώς αδιάφορος σε ότι αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup) Μοσκοβισί, είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι υποσχέσεις για παράθυρο στις συντάξεις, είναι κουραφέξαλα.
Όπως σημειώνει και η Capital Economics, η εκταμίευση της τελευταίας δόσης θα καθυστερήσει, μετά την άρνηση της Γερμανίας να την υπογράψει λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλει την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ωστόσο η καθυστέρηση δεν είναι σημαντική Το σημαντικό είναι ότι αυτή η κίνηση καταδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει από τη δύσκολη περίοδο. Με λίγα λόγια, λέμε εμείς, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί τον μαθητή, οι δανειστές τον αυστηρό δάσκαλο, και κάθε φορά που δεν συμπεριφέρεται σωστά ή δεν μαθαίνει το μάθημά της, θα πέφτει… βέργα. Μνημόνιο, ξε-μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποφασίζει για τίποτα από μόνη της.
Αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα της κρίσης, ούτε των προγραμμάτων διάσωσης. Είναι το αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης αξιοπιστίας που ακόμα υπάρχει απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές. Τους δανειστές οι οποίοι ακούνε τον Αλέξη Τσίπρα να βγάζει λόγους πως η Ελλάδα ανακτά την αυτονομία της και να δηλώνει πως «όσο είμαι πρωθυπουργός και όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί», και τους υπουργούς του να δηλώνουν ότι θα γίνουν κινήσεις σε ότι αφορά τις συντάξεις μετά τις 20 Αυγούστου.
Αμ δε! Σιγά μην ρισκάρουν οι δανειστές να χρειαστεί να ξαναδανείσουν στην Ελλάδα χρήματα. Έτσι για μία ακόμη φορά, εξαιτίας των ψηφοθηρικών κινήσεων του Τσίπρα, ο Τσακαλώτος υποχρεώθηκε σε μία ακόμη ταπεινωτική δήλωση μετανοίας. Όπως αποκάλυψε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στην συνέντευξη Τύπου: «έχουμε όντως την δέσμευση από τις ελληνικές αρχές ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί στο τέλος του έτους, οπότε πρόκειται για αναβολή κατά 6 μήνες».
Το μόνο που κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ότι 35 περίπου ημέρες πριν την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο να αποδείξει ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει καν άποψη, υπονομεύοντας ταυτόχρονα και την διαπραγμάτευση.
Facebook Comments