Τη δέσμευση πως το Ιράν θα «παγώσει» το πυρηνικό του πρόγραμμα τουλάχιστον για μια δεκαετία περιμένει ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στο αμερικανικό κογκρέσο, μεταφέροντας τους προβληματισμούς του Νετανιάχου για την Τεχεράνη και το κατά πόσο θα σταματήσει να να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ακόμα κι αν επέλθει συμφωνία.

Μάλιστα, ο Ομπάμα δεν έκρυψε πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, όσον αφορά την προσέγγιση των Ιρανών, ενώ αναφερόμενος στη μέχρι τώρα στάση των Ιρανών, σημείωσε πως «εάν, όντως, το Ιράν είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε μακροπρόθεσμη διατήρηση του προγράμματος του ως έχει και υπαναχωρήσει σε ορισμένα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα… αν το καταφέρουμε αυτό και μπορούμε να είμαστε σίγουροι, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε άλλα βήματα για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου».

Από την πλευρά του το Ισραήλ εμφανίζεται διστακτικό όσον αφορά τη διπλωματική προσέγγιση που επιχειρούν οι ΗΠΑ, με τον Νετανιάχου να θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να αποφευχθεί η κατασκευή πυρηνικού όπλου από το Ιράν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέκρινε τους χειρισμούς του Νετανιάχου, τονίζοντας ότι στο παρελθόν η κρίση του έχει αποδειχτεί λάθος, αφού σε παλιότερές του εκτιμήσεις σχετικά με το θέμα του Ιράν, δεν επαληθεύθηκε ποτέ.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως τον τελευταίο καιρό και ενώ οι συζητήσεις για το πρόγραμμα των Ιρανών βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση της χώρας έχει αφήσει στάσιμο το πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως το Ιράν έχει ήδη υπαναχωρήσει σε κάποια στοιχεία του προγράμματός του.

«Να μην υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις»

Την ίδια ώρα, η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έστειλε μήνυμα στους βουλευτές της χώρας της να μην επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, την ώρα που οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Το κογκρέσο έχει διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο με τη συμβολή τους στον καθορισμό των κυρώσεων κατά του Ιράν, ωστόσο δεν θα πρέπει τώρα να αλλάξει πορεία», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας πως  σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, οι διπλωματικές προσπάθειες δεν θα έχουν κανένα νόημα.

 

Facebook Comments