Ο αμφιλεγόμενος επενδυτής Τζορτζ Σόρος!
Ο αμφιλεγόμενος επενδυτής Τζορτζ Σόρος!
Ο αμφιλεγόμενος επενδυτής Τζορτζ Σόρος!
Αυτός είναι ο Τζορτζ Σόρος, ένα επιχειρηματικό δαιμόνιο γεμάτο αντιφάσεις: ο επενδυτής που κινεί τα νήματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι διαβόητος κερδοσκόπος μεταμορφώνεται σε έναν από τους γνωστότερους φιλάνθρωπους του πλανήτη.
Αυτοδημιούργητος και δισεκατομμυριούχος πλέον, ο ούγγρος μετανάστης εγκατέλειψε σε ηλικία 17 ετών τη Βουδαπέστη για να έρθει στην Αγγλία και αφού δούλεψε σκληρά ως σερβιτόρος και αχθοφόρος στους σιδηροδρόμους, κατάφερε να αποφοιτήσει από το περίφημο London School of Economics.
Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, μια ιστορία επενδύσεων και επιχειρηματικών τακτικισμών που θα τον μετέτρεπαν σε μια από τις ισχυρότερες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς.
Και βέβαια, όσο και αν ο χαρακτηρισμός του ως «δισεκατομμυριούχου που έχτισε πάνω στο χάος» φαίνεται να βρίσκει καθολική αποδοχή, ο Σόρος είναι πολλά περισσότερα από μια ύαινα των αγορών: υπέρμαχος της ανοιχτής κοινωνίας και της διάφανης διακυβέρνησης, έχει εργαστεί ενεργά τόσο για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εκπαίδευση για όλους όσο και την ελευθερία του Τύπου, μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο των οργανισμών που ελέγχει.
Και από το 1979, όταν ξεκίνησε το ασύλληπτο σε έκταση φιλανθρωπικό του έργο, έχει δώσει κονδύλια για κάθε σχεδόν αγαθοεργία και καλό σκοπό. Η πρώτη του μάλιστα αντίστοιχη κίνηση σημειώθηκε όταν έδωσε κονδύλι για να βοηθήσει έγχρωμους φοιτητές να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στα ζοφερά χρόνια του νοτιοαφρικανικού Απαρτχάιντ…
Η γέννηση του «Φαινομένου Σόρος»
Τον Σεπτέμβριο του 1956, ο Σόρος σαλπάρει για τις ΗΠΑ σε αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου. Αυτό θα τον φέρει στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκει δουλειά στη χρηματιστηριακή φίρμα της Wall Street, F.M. Mayer. Αφού δούλεψε ως χρηματιστής και κατόπιν ως αναλυτής των αγορών για διάφορες εταιρίες, έρχεται η καθοριστική στιγμή: το 1973 ο Σόρος ιδρύει το δικό του επενδυτικό κεφάλαιο (Soros Fund, που μετονομάστηκε αργότερα σε Quantum Fund και κατόπιν σε Quantum Fund Endowment), εξασφαλίζοντας για το hedge fund του περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.
Το κεφάλαιο, με τον Σόρος στο τιμόνι και τους δύο γιους του στο πλευρό του (έχει στο ενεργητικό του 3 γάμους, 2 διαζύγια και 5 συνολικά παιδιά), γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική επιτυχία μέσα από τις στρατηγικές επιλογές του, με την επενδυτική του περιπέτεια να καταλήγει τον Μάρτιο του 2012 να εκτοξεύσει τον 81χρονο επενδυτή στην 22η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, με περιουσία που εκτιμάται πάνω από 20 δισ. δολάρια!
Αμφιλεγόμενες κινήσεις
Στις 16 Φεβρουαρίου 1992, κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης που μάστιζε τη βρετανική οικονομία («Μαύρη Τετάρτη» της αγγλικής αγοράς), ο Σόρος κερδοσκόπησε ασύστολα σε βάρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί σε υποτίμηση της στερλίνας, με τον ίδιο να αποκομίζει κέρδη της τάξης του 1,1 δισ. δολαρίων.
Η κίνηση αυτή θα του έφερνε το παρατσούκλι «ο άνθρωπος που έσπασε την Τράπεζα της Αγγλίας», καθώς οι κερδοσκοπικές του ορέξεις κόστισαν στη Βρετανία περισσότερα από 3,4 δισ. στερλίνες. Ο ίδιος δεν φάνηκε ωστόσο καθόλου ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι περίμενε κέρδη μεγαλύτερα από 10 δισ. δολάρια!
Φιλανθρωπική δραστηριότητα
Ο δαιμόνιος επενδυτής ωστόσο φαίνεται να είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό αρπακτικό των αγορών: στα πολυάριθμα βιβλία που έχει συγγράψει για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει προβλέψει τρεις οικονομικές κρίσεις, διαβλέποντας τις «φούσκες» της οικονομίας πολύ πριν αυτές σκάσουν (αν και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σημειώνουν με νόημα τη χειραγώγηση των αγορών ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του). Όσο για την τωρινή γενικευμένη οικονομική ύφεση, έγραφε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2009 ότι όχι μόνο δεν βλέπει σημάδια ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον, αλλά η οικονομική τραγωδία δεν έχει αγγίξει ακόμα πάτο…
Δραστηριότητες που μετατρέπουν αυτόματα τον Σόρος σε έναν από τους ελάχιστους ογκόλιθους του κόσμου της φιλανθρωπίας.
Facebook Comments