Ήρθε η ώρα του payback για την Ελλάδα, σημειώνει το CNBC. Παρά την εξασφάλιση μιας σανίδας σωτηρίας τεσσάρων μηνών, οι υποχρεώσεις της έχουν ήδη συσσωρευτεί. Εκτός από την δόση του 1,5 δις. ευρώ προς το ΔΝΤ αυτό το μήνα, η χώρα αντιμετωπίζει περαιτέρω δανειακές υποχρεώσεις του χρέους ύψους 22,5 δις. ευρώ για το σύνολο του 2015.

Και oι ανησυχίες εντείνονται ότι παρά την σιωπηλή παράταση, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους δανειστές της.

Τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν δραματικά τον Ιανουάριο, καθώς ο κόσμος σταμάτησε να πληρώνει φόρους με την ελπίδα νέας νομοθεσίας. Οι τράπεζες, εν τω μεταξύ, έχουν πληγεί από ένα μεγάλο κύμα φυγής κεφαλαίων καθώς οι καταθέτες έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό λόγο του φόβου του Grexit.

 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα ότι έρχεται τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

«Είναι απολύτως σαφές από τη σκοπιά της αγοράς ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στην επίσημη χρηματοδότηση, αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Η νέα κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει με διαφορετικούς τρόπους να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, από ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά οι επενδυτές έχουν ακούσει το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά», τονίζει ο David Schnautz, αναλυτής της Commerzbank.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει για τα χρήματα που νομίζει ότι είναι δικαιωματικά δικά της. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ζητά τα 1,9 δις ευρώ από την ΕΚΤ, που ήταν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο αυτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την τελική αξιολόγηση των προγραμμάτων διάσωσης της χώρα.

Ο Ντάισλεμπλουμ δήλωσε ότι μπορεί να απελευθερώσει μία υποδόση αυτόν τον μήνα στην Ελλάδα, αν η χώρα ανεβάσει ταχύτητες στις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ψάχνει για βοήθεια για την άμβλυνση των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας.

Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε μια πρώτη δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν γευμάτων και ηλεκτρικής ενέργειας για 300.000 φτωχά νοικοκυριά και επιδόματα στέγασης για 30.000 οικογένειες. Εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για την επανέναρξη της ΕΡΤ, καθώς και ένα σχέδιο διευθέτησης για όσους χρωστούν φόρους, τονίζει το CNBC.

«Τα μέτρα των κοινωνικών δαπανών πρέπει να είναι μέρος ενός νέου προγράμματος που η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί μέχρι τον Απρίλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χάσει πόντους αξιοπιστίας που θα κοστίσουν ακριβά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Επίσης, εισάγοντας μέτρα τώρα, θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές πιέσεις ακόμη περισσότερο κατά τους επόμενους μήνες », σημειώνει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής του G10, της BofA Merrill Lynch.

Σε μια άλλη αμφιλεγόμενη κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απέσυρε την περασμένη εβδομάδα μια οικοδομική άδεια από το ορυχείο χρυσού στις Σκουριές στη Βόρεια Ελλάδα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση από τους διαχειριστές του ορυχείου.

“Με την απόσυρση των αδειών στις Σκουριές και την απειλή να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και να την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη», προειδοποιεί η Μιράντα Ξαφά.

Η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να βρει την ισορροπία μεταξύ αυτών που υποσχέθηκε προεκλογικά και των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης της χώρας. Μένει να δούμε πόσο καλά θα μπορέσει να τα πάει με τους πιστωτές ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της Δευτέρας, καταλήγει το CNBC.

Facebook Comments