Σημαντικά κέρδη σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτηStoxx Europe 600 να “σκαρφαλώνει” στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, τον Dax να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ και τις τράπεζες να ηγούνται της ανόδου, καθώς κορυφαίες τράπεζες μεταξύ των οποίων η Societe Generale, η Credit Agricole SA, η HSBC και η Commerzbank AG, ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.


Ο Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο +0,26% στις 301,74 μονάδες στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2008.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης είχε ολοκληρώσει την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο +1,7% μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιό της στο 0,5%, το χαμηλότερο όλων των εποχών. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για χαλάρωση των μέτρων, προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομίες της ευρωζώνης.


Σε αυτό το κλίμα η μετοχή της HSBC σημείωσε άνοδο +2,96%, μετά την ανακοίνωση για άνοδο του τζίρου της στα 6,35 δισεκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο από 2,58 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Η τράπεζα υπογράμμισε ότι τα κέρδη της εκτοξεύθηκαν καθώς μειώθηκαν τα «κόκκινα δάνεια», ενώ αποκόμισε περισσότερα χρήματα από τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Χονγκ Κονγκ.


Επιπλέον, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε +0,54%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 +0,86% φτάνοντας τις 8.182 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε +0,36%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB πρόσθεσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο +1,54% και τέλος στη Μαδρίτη ο Ibex 35 σημείωσε άνοδο +0,47%.

Facebook Comments