To μήνυμα της ΕΚΤ προς την Ελλάδα ήταν σαφές: Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός και επομένως δεν είναι υποκατάστατο για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων

Aναμενόμενη χαρακτηρίζει η Bank of America Merrill Lynch τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα και τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός και επομένως δεν είναι υποκατάστατο για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, υποστηρίζουν οι αναλυτές ΒοfA. Oπως σημειώνουν, ήταν αναμενόμενο πως η κεντρική τράπεζα δεν θα λάμβανε τόσο άμεσα και τόσο εύκολα απόφαση για να αρχίσει πλέον να δέχεται ξανά τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals (εγγυήσεις), προκειμένου να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Είναι αναμενόμενο πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις για την – εκ νέου – αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως collaterals, εάν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει θετική και επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.

Αυτό φρόντισε να καταστήσει σαφές ο επικεφαλής της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη.

“Ο Μάριο Ντράγκι επιχείρησε να ρίξει ελαφρώς τους τόνους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μέσω της δήλωσής του πως οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες”, επισημαίνεται. Είναι αναγκαίο η χρηματοδοτική κατάσταση της Ελλάδας να ομαλοποιηθεί.

Αλλά προτού συμβεί αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί κάτι άλλο, δηλαδή να ομαλοποιηθεί η πολιτική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της”, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch.
 

Facebook Comments