Βερολίνο: Άλλη μια χαμένη εβδομάδα
Αποτυχημένες οι μεταρρυθμιστικές ιδέες των Αθηνών. Καταβολή δόσης μόνο μετά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Αποτυχημένες οι μεταρρυθμιστικές ιδέες των Αθηνών. Καταβολή δόσης μόνο μετά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη που απέστειλε προς τον επικεφαλής του Eurogroup περιγράφοντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις θεωρείται από κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου ανεπαρκής. Και υπό αυτήν την έννοια, όπως εκτιμά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βιώσει άλλη μια απογοήτευση στη σημερινή συνάντηση των Βρυξελλών, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα μείνουν στάσιμες για το οικονομικό και δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας.
Η δόση μόνο μετά την ολοκλήρωση
Όπως σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι στη γερμανική εφημερίδα «η Ελλάδα γράφει επιστολές, αλλά δεν συνεργάζεται σκληρά με την τρόικα και έχασε ήδη άλλη μια εβδομάδα». Και επισημαίνουν ότι η παράταση του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι τέλος Ιουνίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως διευκόλυνση σε ό;τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος εξυγίανσης και διευκρινίζουν ότι χρήματα θα δοθούν μόνο «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξυγίανσης με την τρόικα». Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτουν ότι έχει ληφθεί υπόψη πως στη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων θα υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, σε συνέντευξη προς την Neue Osnabrücker Zeitung, προειδοποιεί το Eurogroup να μην υποχωρήσει στις οικονομικές αξιώσεις της Ελλάδας. «Το επείγον του αιτήματος δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην γρήγορη εκταμίευση της δόσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν ενδελεχώς το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Αθήνας, και μετά τα λόγια θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις». Και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν διακρίνει ακόμη πραγματική ουσία στο περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών προθέσεων.
«Η Αθήνα δεν κατανοεί το πρόβλημα»
Αλλά κι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών στόχων δεν κρίνεται από μια επιστολή, αλλά θα πρέπει να αποφασιστούν, να εγκριθούν από το κοινοβούλιο και να υλοποιηθούν με ακρίβεια και μόνο τότε ίσως γίνουν κάποιες σκέψεις για την καταβολή κάποια δόσης. «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κατανοεί αυτό το πρόβλημα διαφορετικά από ότι εμείς», υπογράμμισε. Θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς, θα πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους (…). Αυτό το μήνυμα προφανώς αργεί να φτάσει στην Αθήνα». Από το σημερινό Eurogroup ο Ντομπρόφσκις δεν περιμένει αποφάσεις. «Η Ελλάδα πήρε ανάσα χρόνου για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος Απριλίου και στο μεσοδιάστημα οι θεσμοί θα πρέπει να ελέγξουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων».
Ενόψει συμβιβασμού;
Η επίσης γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι χώρες του ευρώ κάνουν προσπάθειες ώστε να βρουν κάποιο τρόπο για να καταβάλουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση, δεδομένου ότι η Αθήνα σε οικονομικό επίπεδο βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Στο σημερινό Eurogroup, όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών θα προτείνουν στον έλληνα ομόλογό τους έναν συμβιβασμό για να ξεκινήσει τελικά η διαδικασία επεξεργασίας εκταμίευσης της δόσης, υπό δύο όρους. Πρώτον, ο Τσίπρας θα πρέπει να καταθέσεις ένα λεπτομερές και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσει και δεύτερον, παράλληλα με αυτό, θα πρέπει οι εκπρόσωποι των θεσμών να το εξετάσουν για να δουν εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι κατάλληλο και πληροί τους συμφωνημένους όρους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Παρά το ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μεσολαβούν μόνο επτά εβδομάδες, δεν υπάρχει ούτε ένα μίνιμουμ συναίνεσης, για το πού και πότε οι εμπειρογνώμονες των δανειστών θα μπορέσουν να πάρουν αξιόπιστα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδό τους. Για να δώσουν τέλος στη διαμάχη με την Αθήνα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι οι εταίροι θα προτείνουν στην Αθήνα οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι τεχνικές στην Αθήνα
Facebook Comments