Το κοινό χειροκροτεί όρθιο τον Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος μιλά μέσω βίντεο που προβάλλεται σε αίθουσα της Βαρκελώνης, όπου έχουν συγκεντρωθεί στελέχη με πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας. Το μήνυμα του πρώην καταλανού ηγέτη είναι η προαναγγελία της ίδρυσης ενός νέου πολιτικού κινήματος υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας το προσεχές φθινόπωρο. «Crida Nacional per la Republica», «Εθνικό Κάλεσμα για τη Δημοκρατία» θα είναι το όνομα του νέου σχήματος με στόχο να συνενώσει όλους αυτούς που θέλουν να προωθήσουν την απόσχιση από την Ισπανία παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί το συγκεκριμένο εγχείρημα στο διάστημα των τελευταίων μηνών.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την καταλανική κυβέρνηση υπό τον Κάρλες Πουτζντεμόν στα τέλη του περσινού Οκτωβρίου η ισπανική κυβέρνηση καθαίρεσε τους καταλανούς κυβερνώντες, απαγγέλοντας μάλιστα σοβαρότατες κατηγορίες εναντίον τους. Μια από αυτές ήταν η «εξέγερση». Ο Κ. Πουτζντεμόν διέφυγε τότε αεροπορικώς στο Βέλγιο. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου συνελήφθη στη Γερμανία. Το Εφετείο του κρατιδίου του Σλέσβιχ Χόλσταϊν απεφάνθη προ ημερών ότι η έκδοση του πρώην καταλανού ηγέτη στην Ισπανία θα ήταν σύννομη –ωστόσο μόνο για την κατηγορία της διασπάθισης δημόσιου χρήματος και όχι της εξέγερσης.

Απόφαση που δεσμεύει την ισπανική δικαιοσύνη

Βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου που ρυθμίζει την έκδοση ατόμων η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου δεσμεύει και την ισπανική δικαιοσύνη, η οποία δεν επιτρέπεται πλέον να του απαγγείλει κατηγορίες για εξέγερση. Ως εκ τούτου το Ανώτατο Ισπανικό Δικαστήριο αποφάσισε να αποσύρει το διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η ισπανική συντηρητική εφημερίδα El Mundo σχολίασε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς της «τη μεγαλύτερη ταπείνωση που υπέστη η ισπανική δικαιοσύνη τα τελευταία 40 χρόνια». Η εφημερίδα θεωρεί ντροπή την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για «καημένη γερμανική δημοκρατία» και «καημένη Ευρώπη». Σε άλλο μήκος κύματος σχολιάζει η επίσης ισπανική El Pais επισημαίνοντας ότι οι δικαστές έκριναν με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος, γεγονός που φανερώνει τη σταθερότητα του γερμανικού κράτους δικαίου.

Ο Πουτζντεμόν επικαλείται την καταλανική ιστορία

Συζητήσεις προκαλεί την ίδια ώρα ένα νέο βιβλίο της Σαντρίν Μορέλ, ανταποκρίτριας της Le Monde στην Ισπανία, με το οποίο επιχειρεί να εντρυφήσει στο καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα γεγονότα των τελευταίων μηνών. Μεταξύ άλλων περιγράφει την κατά τη γνώμη της αμφιλεγόμενη και μονομερή αντίληψη για τους καταλανούς ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας στην ισπανοκαταλανική ιστορία. Όπως παρατηρεί η δημοσιογράφος, κυριαρχεί το μοτίβο της καταπίεσης των Καταλανών υπό την ισπανική επικυριαρχία. Στο βιβλίο της φιλοξενεί επισημάνσεις του καταλανού ιστορικού του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης Φρανσέσκ Χαβιέρ Ερνάντες, ο οποίος συγκρίνει την καταλανική ιστορία υπό την επικυριαρχία των Ισπανών με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Χρήση του μοτίβου του οδυνηρού παρελθόντος των Καταλανών έκανε και ο Κάρλες Πουντζντεμόν απευθυνόμενος μέσω βίντεο στους ομοϊδεάτες που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα στη Βαρκελώνη. «Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανό τον αγώνα, να αγωνιστούμε κατά της αδικαιολόγητης καταστολής και να συνεχίσουμε στον δρόμο προς μια καταλανική δημοκρατία», τόνισε από τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι η ισπανική δικαιοσύνη αδυνατεί να οδηγήσει τον πρώην καταλανό ηγέτη στο εδώλιο με την κατηγορία της εξέγερσης, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους αποσχιστές και την κεντρική ισπανική κυβέρνηση παραμένει ηλεκτρισμένη. Ο νέος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε πάντως ήδη την πρώτη του συνομιλία με τον καταλανό κυβερνήτη Κιμ Τόρα. Το περιεχόμενο των διαβουλεύσεών τους δεν έγινε γνωστό, ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση συνιστά επιτυχία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πιθανότατα γίνεται ασμένως δεκτή και από τη γερμανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης για τον Κάρλες Πουτζντεμόν ενέπλεξε τη Γερμανία, παρά τη θέλησή της, στην ισπανοκαταλανική διαμάχη. Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση μπορεί να επιτρέψει στη Γερμανία να αποτραβηχτεί από το προσκήνιο.

Facebook Comments