Ακούω συχνά την άποψη πως, με όσα έγιναν στη χώρα από το 2015 και μετά, «ξεμπερδέψαμε με το λαϊκισμό». Το επιχείρημα όσων εκφράζουν αυτή την άποψη είναι πως «πλέον έχει ακυρωθεί το αντιμνημονιακό μέτωπο», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τα μνημόνια «με το κιλό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως όχι μόνο δεν έχουμε «ξεμπερδέψει», αλλά, αντίθετα, ο λαϊκισμός παραμένει ισχυρότατος και η ελληνική κοινωνία πανέτοιμη να πιστέψει, ακόμη και τις πλέον εξόφθαλμα ψεύτικες υποσχέσεις.

Πώς αποδεικνύεται αυτό; Πρώτα από όλα, το κύμα εγκατάλειψης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται δεν έχει τη βάση του στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται πως είπε συνειδητά ψέματα προκειμένου να πάρει την εξουσία, τάζοντας πράγματα που δεν γίνονται. Αντίθετα, η απογοήτευσή τους έγκειται στο ότι δεν «τίναξε τη χώρα στον αέρα», νομίζοντας πως θα τινάξει και την Ευρώπη.

Έτσι, λοιπόν, τον καταδικάζουν στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, εμφανίζονται έτοιμοι να «αγοράσουν»  το νέο εμπόριο ελπίδας, το οποίο ακούει στο όνομα «αναβολή περικοπών στις συντάξεις». Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση, που ψήφισε –μόνη της- τις περικοπές των συντάξεων, που η ίδια έφερε (θυμίζω ότι το αίτημα για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και δεύτερης περικοπής στο αφορολόγητο ήρθε μετά την κρίση στις σχέσεις Αθήνας-Τρόικας λόγω των υποκλοπών των συνομιλιών της Ντέλιας Βελκουλέσκου μέσα στο ξενοδοχείο Hilton), «πουλάει» την ελπίδα της αναστολής των περικοπών. 

Αυτή τη φορά δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός (βλ. για όσο κρατάει η κρίση ή για όσο θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπουργός), όπως συνέβη στην άλλη υπόθεση-φιάσκο με την αναβολή της μείωσης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη φορά, το χρονικό διάστημα είναι απροσδιόριστο. Θα μπορούσε να είναι «έως τις εκλογές», αφού αυτός φαίνεται να είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Φυσικά και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ήταν στα πλάνα των δανειστών από την πρώτη στιγμή, καθώς τη θεωρούν διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο. Λένε, με λίγα λόγια πως χωρίς την περικοπή των συντάξεων το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, άρα κάποια στιγμή, δεν θα μπορεί να πληρώσει συντάξεις. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση μοιράζει ελπίδες για αναβολή των περικοπών, την ίδια ώρα, που σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, υπολογίζεται κανονικά για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019. «Τυπική διαδικασία η εγκύκλιος», απαντά αφοπλιστικά ο εμπνευστής του νόμου, που φέρνει το τσεκούρωμα των συντάξεων, Γ. Κατρούγκαλος. «Ένας νόμος αλλάζει με έναν άλλο νόμο», συνεχίζει ο κ. Κατρούγκαλος αφήνοντας να εννοηθεί  ότι μπορεί η κυβέρνηση να φέρει άλλο νόμο για την αναβολή του νόμου Κατρούγκαλου. Από την αναφορά του συνεχίζει να λείπει η προσθήκη «του νόμου που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε». Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι, που αγωνιούν για το τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου και, φυσικά, στην απόγνωσή τους, είναι έτοιμοι να πιστέψουν όποιον τους τάξει ότι δεν θα κοπούν. Ακόμη κι αν αυτό γίνει μόνο για μερικούς μήνες και χωρίς κανείς να τους εξηγήσει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για τη χώρα. Δηλαδή, να δημιουργήσει μία νέα κρίση αξιοπιστίας, δημιουργώντας στη συνέχεια μία νέα κρίση ρευστότητας.

Είναι μόνο ένα, το πιο πρόσφατο, παράδειγμα ότι τρία χρόνια μετά την υποτιθέμενη κατάρρευση των ψευδαισθήσεων, τίποτα δεν άλλαξε στη νοοτροπία τόσο των κυβερνώντων, όσο και των πολιτών ή για να είμαστε πιο δίκαιοι, των περισσότερων πολιτών.

Παραθέτω μερικά ακόμη:

-«Συμφώνησα με την κ. Μέρκελ. Ο ΦΠΑ στα 5 νησιά δεν θα αυξηθεί όσο είμαι εγώ Πρωθυπουργός» (Α. Τσίπρας). Η πραγματικότητα απέδειξε ότι καμία συμφωνία δεν υπήρχε με την κ. Μέρκελ, γι’ αυτό άλλωστε και η εμπλοκή με την εκταμίευση της δόσης, αλλά και ότι η αύξηση του ΦΠΑ αναβάλλεται μόνο  για έξι μήνες. Πριν από λίγο, μάλιστα, η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ποτέ δεν συζήτησε με τον κ. Τσίπρα το «πάγωμα του ΦΠΑ».

-Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός μετά την 21η Αυγούστου. Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις εκθέσεις των δανειστών για την επόμενη ημέρα, υπάρχει η προειδοποίηση να μην αναστραφούν προηγούμενες ρυθμίσεις στα εργασιακά. Μόλις χθες υπήρξε νέα προειδοποίηση και από το ΔΝΤ για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

-Επανέρχονται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι πως μόλις πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση –σύμφωνα με καταγγελία της ΓΣΕΕ- παρενέβη σε συλλογική σύμβαση που είχε υπογραφεί από κοινωνικούς εταίρους στην ΕΑΒ, με χειρόγραφη διόρθωση/αλλοίωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΟΙΚ. στο κείμενο.

-Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα πρωτοσέλιδα εφημερίδων κυκλοφορούν με πηχυαίους τίτλους για το «πώς θα βγείτε στη σύνταξη στα 55» ή κάτι αντίστοιχο. Δεν λένε ψέματα οι εφημερίδες, φυσικά. Απλώς, μετά από όσα έγιναν στη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια κάποιοι εξακολουθούν να βγαίνουν στη σύνταξη στα 50 ή στα 52 ή στα 55.

Τα συγκεκριμένα παραδείγματα είναι πολύ πρόσφατα. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα, που καταλήγουν όλα στο ίδιο συμπέρασμα: όσο υπάρχουν πρόθυμοι να αγοράσουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», τόσο θα υπάρχουν και κόμματα ή πολιτικοί που θα τους τα σερβίρουν.

Facebook Comments