Χ. Γεωργιάδης: Σινιάλο εξόδου στις αγορές
Επάνοδο της Κύπρου στις αγορές βλέπει σύντομα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης
Επάνοδο της Κύπρου στις αγορές βλέπει σύντομα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης
Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Γεωργιάδης μετέφερε την καθολική απαίτηση, όπως είπε, αλλά και επιθυμία του Eurogroup, όπως αυτή διατυπώθηκε στη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο με τις εκποιήσεις και να επανέλθει η θετική αξιολόγηση του προγράμματος της χώρας.
«Θα αποτελέσει σινιάλο για νέες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία η προοπτική της θετικής αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος», είπε ο κ. Γεωργιάδης, θεωρώντας ότι η εκπλήρωση της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις θα είναι μία κίνηση «η οποία θα επιβεβαιώσει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά απαλλαγής και από το μνημόνιο».
«Θεωρώ ότι έχουμε καθυστερήσει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θετικές προοπτικές οι οποίες θα βοηθήσουν τον κοινό στόχο διόρθωσης και ανάκαμψης της οικονομίας», είπε.
Υπενθύμισε ότι χθες τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα μπορούσε η Κύπρος να συμμετείχε σε αυτό με πολύ θετικές επιπτώσεις αν είχε προηγηθεί θετική αξιολόγηση του προγράμματος.
Σημείωσε ότι «με την άρση της εκκρεμότητας του νόμου για τις εκποιήσεις θα δημιουργηθούν οι προοπτικές της επίτευξης των στόχων που είναι η διόρθωση και ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων με ταυτόχρονη επάνοδο στις αγορές».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι η Κύπρος είναι δυνητικά πιο κοντά τώρα σε έξοδο στις αγορές.
Προσδοκίες από αποφάσεις βουλής
Ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί η πλειοψηφία στη βουλή για περάσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη βουλή για να ολοκληρώσουμε με ταχύ τρόπο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να φύγει αυτή η εμπλοκή, αυτό το πρόβλημα, για να μπορέσουμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε σημαντικές ευκαιρίες που είναι μπροστά μας», παρατήρησε.
Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τη βουλή και θα εξεταστούν και οι οποιεσδήποτε προτεινόμενες αλλαγές επί των νομοθετημάτων.
Σε υπόδειξη ότι κόμματα θέτουν ένσταση σε ότι αφορά πρόνοια του νομοθετήματος που προβλέπει ότι οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες δεν θα καλύπτονται, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει μία προοπτική βιωσιμότητας μέσα από μία αξιόπιστη αναδιάρθρωση.
«Σε αυτή την περίπτωση», είπε, «δεν είναι η τράπεζα που θα καταρτίσει την αναδιάρθρωση αλλά ένας ανεξάρτητος επαγγελματίας. Πρέπει να προκύπτει η ικανότητα του δανειολήπτη να ανταποκριθεί. Σε διαφορετική περίπτωση μιλάμε για πτώχευση και δεν είναι καινούργια ρύθμιση».
Σημείωσε ότι κι αυτή η νομοθεσία έχει εκσυγχρονισθεί και είναι ενώπιον της βουλής με συγκεκριμένο τρόπο. Και σε αυτό το ζήτημα, είπε, γίνεται πάντα προσπάθεια προστασίας της κύριας κατοικίας.
Επεσήμανε ότι «σήμερα διασφαλίζεται κάτι που δεν υπάρχει στη νομοθεσία, η δεύτερη ευκαιρία. Δηλαδή ο επηρεαζόμενος δανειολήπτης να έχει ένα φρέσκο ξεκίνημα και να είναι απαλλαγμένος από τις οποιεσδήποτε οφειλές».
Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κράτος απαλλαγμένο από την τρόικα, να επανεξετάσει σε ένα ή δύο χρόνια την εν λόγω νομοθεσία για να γίνουν αναγκαίες τροποποιήσεις.
Σε ότι αφορά την παρέμβαση του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο ΚΟΑΓ είναι σε ετοιμότητα.
«Από φέτος», είπε, «θα ενεργοποιήσει τα σχέδια γραμμής άμυνας για κάποιους δανειολήπτες και συγκεκριμένα τους πιο ευάλωτους».
Ο υπουργός οικονομικών επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει αποσύνδεση της Κύπρου από την Ελλάδα, επικαλούμενος τη χθεσινή μείωση της απόδοσης των κυπριακών ομολόγων, που δημιουργεί, όπως είπε, την προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές.
Τόνισε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «ευτυχώς καταλήξαμε χθες σε ομόφωνη απόφαση για την Ελλάδα, η οποία όμως θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα».
Facebook Comments