Η εισήγηση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου εγκρίθηκε από τη Βουλή με 178 ψήφους υπέρ, έναντι 120 κατά και κανένα «παρών». Την πρόταση για στήσιμο κάλπης στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή.

Η μέρα μετά το «περήφανο Όχι» που θα δοθεί με το δημοψήφισμα θα είναι η μέρα που θα βρει την Ελλάδα με «πολύ ενισχυμένη διαπραγματευτική δύναμη» αλλά και η «ώρα της αλήθειας για τους πιστωτές», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, χαράσσοντας με τον πιο σαφή τρόπο την κυβερνητική γραμμή για απόρριψη του σχεδίου των δανειστών στην κάλπη της 5ης Ιουλίου.

Τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν συνιστά επιλογή «ρήξης με την Ευρώπη», αλλά ρήξης «με τις πρακτικές που προσβάλουν την Ευρώπη του εκβιασμού και του καταναγκασμού».

Σχολιάζοντας με τον πλέον επικριτικό τρόπο την απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως η ευρω-μάδα του Σαββάτου θα μείνει στην ιστορία καθώς δεν έκανε δεκτό «το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του».

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια ούτε του Γερούν Ντάισελμπλουμ ούτε του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, συμπλήρωσε.

«Το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που είχε στείλει νωρίτερα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Απαντώντας στις καταγγελίες άλλων πολιτικών αρχηγών πως το δημοψήφισμα ουσιαστικά οδηγεί σε έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα «δεν είναι φιλοξενούμενη» στη Γηραιά Ήπειρο, ούτε «μπορεί κανείς να μας δείξει την έξοδο από το κοινό μας σπίτι».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προπαγάνδα φόβου από χθες το βράδυ, η οποία «θα κλιμακωθεί» μέχρι την επόμενη Κυριακή. Ανέφερε όμως ότι το μόνο που έχει να φοβηθεί ο λαός είναι ο ίδιος ο φόβος.

Facebook Comments