Εξοργίστηκα (όπως όλοι, πιστεύω οι δημοκρατικοί πολίτες-ασχέτως ιδεολογίας) όταν πληροφορήθηκα την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή σε δημοψήφισμα. Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί. Δειλία, θράσος και ένας καταιγισμός ψεμάτων από μια, δήθεν, αριστερή, κυβέρνηση που την δωδέκατη ώρα παρατάει τα όπλα της και ζητάει από τον λαό να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Η αρχική μου θέση ήταν πως το δημοψήφισμα αυτό έπρεπε (κυρίως λόγω της επιδεικτικής αντισυνταγματικότητάς) του να εμποδιστεί. Τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα της ελληνικής Βουλής (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι) θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν ανένδοτο προσπαθώντας να σταματήσουν τα καταστροφικά για τη χώρα σχέδια του Τσίπρα και της παρέας του- ανάλογη δήλωση είχε κάνει αρχικά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τελικά, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά. Και τώρα; Τι ψηφίζουμε; Το “Όχι” φυσικά απορρίπτεται. Μια επικίνδυνη, ασαφής λύση που σίγουρα θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα από ο,τι ήδη είναι. Το “Ναι” όμως; Θα ψηφίσουμε υπέρ ενός νέου σκληρού μνημονίου; Ενός μνημονίου το οποίο αποτελεί δημιούργημα της ανικανότητας και των ψεμάτων της κυβέρνησης η οποία μάλιστα βγάζει την ουρά της έξω;

Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή… Από τη μια πλευρά έχουμε το “Ναι” σε σκληρά μέτρα. Η αντίθετη απάντηση όμως είναι σαφώς πιο επώδυνη. Με δεδομένο πως οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω (είχαν πολλές ευκαιρίες να το κάνουν μέχρι τώρα) το “Όχι” θα μας οδηγήσει με ασφάλεια είτε στη κόλαση της δραχμής είτε σε ακόμα σκληρότερα μέτρα στην περίπτωση που ο Τσίπρας πανικοβληθεί από τις κλειστές τράπεζες και την αναταραχή που θα ακολουθήσει, και αποφασίσει να συνθηκολογήσει.

Το “Ναι” που θα πούμε δεν θα είναι για τα συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά, υπενθυμίζω, αποτελούν έργο Τσίπρα. Δεν ευθύνονται ούτε τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα ούτε φυσικά ο λαός που θα ψηφίσει καταφατικά. Το “Ναι” σημαίνει “Ναι στο Ευρώ, ναι στην Ευρώπη”. Γιατί εκεί ανήκει η Ελλάδα. Και όχι πλάι σε ξεπεσμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Σεβασμός φυσικά στην αντίθετη άποψη. Το ποσοστό του “Όχι” δεν αποτελείται μόνο απο ψευτοαριστερούς και ψεκασμένους. Πέρα από ένα κομμάτι ιδεολόγων αριστερών που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και φυσικά έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν) συναντάμε και χιλιάδες παραπλανημένους συμπατριώτες μας που έχουν χάσει πολλά αυτά τα πέντε χρόνια και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να γαντζωθούν σε μια ψεύτικη ελπίδα που τους πουλάνε με το αζημίωτο κάποιοι ψυχανώμαλοι ημιπαράφρονες.

Αντίθετα, κανένας σεβασμός στην ανήθικη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κυρίως σε ό,τι αφορά το πρώτο συνθετικό της. Αυτούς του, πάλαι ποτέ, αριστερούς που έχουν φτάσει στο σημείο να αποζητούν τη σιωπηλή στήριξη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Facebook Comments