Η εκρηκτική «σιωπή» του Ντράγκι στρώνει και πάλι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων… Τελικά αποδείχθηκε ο Μάριο Ντράγκι ήταν αυτός που κρατούσε από την αρχή και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Από τον Φεβρουάριο κρατούσε κυριολεκτικά την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες στην πρίζα πιέζοντας σιγά αλλά σταθερά την επίλυση του ελληνικού ζητήματος και την επίτευξη μιας συμφωνίας. Μη θέλοντας να βγει ευθέως και να δώσει αυτός το αναγκαίο push, κάνοντας την δουλειά των πολιτικών της ΕΕ, περίμενε στο περιθώριο μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων… υπομονής και ορίων.

Οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, τα περιπετειώδη Eurogroup, οι «ιστορικές» δηλώσεις τύπου game over / take it or leave it, οι προθεσμίες που πήγαιναν και ερχόντουσαν, οι συμφωνίες που έσβηναν και ξαναγραφόντουσαν , οι εξουθενωμένοι πολιτικοί από την ολονυκτία των συνομιλιών (βλ. Γιούνκερ) και η απάντηση της Ελλάδας ( βλ. δημοψήφισμα), οδήγησαν την ΕΚΤ μόλις δύο 24ωρα πριν την εκπνοή της παράτασης να δώσει…. βελούδινα και σιωπηλά το δικό της – και ουσιαστικότατο – τελεσίγραφο, πατώντας το κουμπί του fast forward στο όλο θέμα της Ελλάδας.

Δεν τράβηξε την πρίζα του ELA, δεν αύξησε το κούρεμα των ενεχύρων, δεν έκανε τίποτα… προκαλώντας, ωστόσο, τα… πάντα, έναν καταιγισμό εξελίξεων:

Την επιβολή των αναγκαίων πια capital controls που σώζει τις τράπεζες οι οποίες κλείνουν ( την λειτουργιά τους) για να μην βάλουν κυριολεκτικά λουκέτο (καταρρεύσουν), γιατί αλλιώς το bank run των φοβισμένων πολιτών θα τις στέγνωνε εντελώς από ρευστότητα σε λίγες ώρες. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πίεση για λύση (ή οριστικά απόφαση για μη λύση) τώρα.

Την πρωτοφανή για τις πρακτικές της ΕΕ «απάντηση»-επίθεση του εξαντλημένου Γιούνκερ, ο οποίος ανέβασε στο Twitter την τελευταία πρόταση των θεσμών.

Το μπαράζ κινήσεων από ηγέτες κρατών, με την άμεση κινητοποίηση των ΗΠΑ και του Λευκού Οίκου, με τον Ομπάμα να καλεί την Μέρκελ να… φροντίσει ότι Ελλάδα, Ευρώπη και πιστωτές θα βρουν μια «βιώσιμη λύση» και θα κρατήσουν την χώρα μας στο ευρώ, ενώ σε Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζονται έκτακτες συσκέψεις και προετοιμάζεται το έδαφος για νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσα στην εβδομάδα.

Τον Μοσκοβισί να διαμηνύει ότι η πόρτα είναι ακόμη ανοικτή για συνομιλίες, στρώνοντας ουσιαστικά και πάλι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι οποίες αυτή τη φορά θα είναι καθοριστικές.

Την άμεση λήψη αυτής της πρόσκλησης από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ζητά και πάλι την παράταση του προγράμματος, άρα συζητά.

Την κατακόρυφη πτώση του ευρώ κάτω από το 1,1 έναντι του δολαρίου, γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι αγορές και η ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση θωρακισμένες απέναντι σε ένα ελληνικό ατύχημα, όπως νόμιζαν πολλοί.

Στο σίριαλ Ελλάδας-πιστωτών, ο Ντράγκι παίζει άψογα τον ρόλο του. Και φυσικά το… ταλέντο του δεν σταματά εκεί. Γιατί τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει…

Facebook Comments