Ισχυρό χτύπημα υπέστησαν οι αγορές σε όλη την Ασία σήμερα καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν την χρεοκοπία της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε καμία περίπτωση τα διεθνή χρηματιστήρια δεν εμφανίζονται θωρακισμένα από ένα πιθανό ελληνικό ατύχημα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και το ευρώ έχασε σημαντικό έδαφος έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης του Τόκιο Nikkei 225 υποχώρησε 2%. Ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,4% παρά τη μείωση-έκπληξη των επιτοκίων της Κίνας το Σαββατοκύριακο.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 1,7% , ο Kospi στη Σεούλ υποχώρησε 1,6%, στο Σίδνεϊ ο S&P /ASX 200 σημείωσε βουτιά 1,8% , ενώ και οι αγορές σε Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία «χτυπήθηκαν» επίσης.

Η «αναστάτωση» στα χρηματιστήρια της Ασίας ήταν, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ευρέως αναμενόμενη μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για τουλάχιστον έξι εργάσιμες ημέρες, αυξάνοντας έτσι επικίνδυνα την πιθανότητα του Grexit. Περισσότερα από 35 δισ. ευρώ χάθηκαν στο αυστραλιανό χρηματιστήριο στην πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Facebook Comments