Θέλοντας να υπερτονίσει τη διαφοροποίησή του από τους άλλους θεσμούς, το Ταμείο απαίτησε να γίνουν δομικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων οι πατούσε στις «κόκκινες» γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ακριβώς συμβαίνει με τους δανειστές; Ποιος είναι ο απώτερος στόχος τους; Κατά τον Βρετανό δημοσιογράφο της Telegraph, Τζέρεμι Γουώρνερ, ο στόχος τους είναι να υπάρξει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού – σε τέτοιο βαθμό που να μην είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

«Κανονικά θα μπαίναμε στον πειρασμό να απορρίψουμε αυτές τις κατηγορίες που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά των δανειστών ως αποτέλεσμα παράνοιας που πλήττει τη ριζοσπαστική Αριστερά. Ωστόσο, σίγουρα, κάτι υπάρχει εδώ που δεν εμφανίζεται στις σοφιστείες των επίσημων δελτίων Τύπου και της επίσης γλώσσας που χρησιμοποιείται. Δεν είναι ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να διαπραγματευτεί και να κάνει συμφωνία με την Ελλάδα. Είναι ότι δεν θέλει να κάνει μια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και να βρισκόταν μια βάση για μια τέτοια συμφωνία, οι τρεις θεσμοί δεν θα εμπιστεύονταν τη σημερινή κυβέρνηση ότι θα την εφαρμόσει», αναφέρει το άρθρο.

Η κεντρώα κυβέρνηση

Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για μια κεντρώα κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει στην Ελλάδα και η οποία θα είναι σαφώς πιο διαλλακτική στις προσφορές που θα πέσουν στο τραπέζι. Τότε, σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα ήταν ευπρόσδεκτη με ανοιχτές αγκάλες.

Αντίθετα: «Όσο η Ελλάδα παραμένει υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα επίτευξης του επιδιωκόμενου στόχου – την παραμονή στο ευρώ με λιγότερη λιτότητα. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, είναι πολύ πιο πιθανό, να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα από την τωρινή του ΣΥΡΙΖΑ».

Πολλά μπορούν να συμβούν

Ο Γουώρνερ σημειώνει με νόημα πως μέχρι την Κυριακή, ημέρα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, πολλά μπορούν να συμβούν. Γράφει ευθαρσώς ότι η κυβέρνηση, ενδέχεται, να μην κάνει ποτέ αυτό το δημοψήφισμα. Όχι μόνο λόγω του κόστους του ή του σύντομου χρονικού διαστήματος στο οποίο πρέπει να οργανωθεί, αλλά διότι δεν υπάρχει, πλέον, καμία συμφωνία για την οποία οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν. Η υπάρχουσα συμφωνία λήγει την Τρίτη και έτερον ουδέν. Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως το δημοψήφισμα, από νομικής άποψης, είναι αρκετά αμφισβητήσιμο.

Αν πάντως διεξαχθεί και η πλειοψηφία ταχθεί υπέρ του «όχι», τότε «αυτό θα είναι το τέλος του δρόμου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί αυτό να ήταν το πλάνο του παιχνιδιού εξ αρχής».

Facebook Comments