Η ξαφνική κίνηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είχε στηριχθεί μεταξύ άλλων και στην πεποίθηση της κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στις αγορές.

Ορμώμενη, πιθανότατα, από τις πρόσφατες αναταραχές που προκαλούσε η λέξη Grexit στις αγορές, επιχείρησε μια κίνηση αιφνιδιασμού και στη συνέχεια περίμενε να ανοίξουν οι αγορές.

Με το άνοιγμα των αγορών το ευρώ κατέρρευσε 150 pips στην ισοτιμία EUR/USD και 450 pips στην ισοτιμία EUR/JPY. Την ίδια στιγμή, τα futures των χρηματιστηριακών δεικτών έδειχναν μεγάλες απώλειες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδυτές ετοιμάζονταν για μια ακόμα Black Monday στις αγορές.

Χρειάστηκαν ελάχιστες ώρες για τις αγορές για να δείξουν ότι η Ελλάδα δε μπορεί πλέον να προκαλέσει καταστροφικό ντόμινο στις αγορές. Το ευρώ απογειώθηκε πάνω από 2,0% οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά και οι χρηματιστηριακοί δείκτες προσπάθησαν να καλύψουν τις απώλειες μεν, χωρίς επιτυχία, δε. Το μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο: η πτώση των αγορών ως απειλή από την Ελλάδα δεν είναι εφικτή.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση με το γνωστό του αυστηρό ύφος. “Όπως βλέπουμε από την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων σήμερα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ντόμινο στην Ευρωζώνη”. Αν το μήνυμα παραδόθηκε, δε μπορώ να γνωρίζω.

Όμως το παρασκήνιο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων η οποία έχει χριστεί υπεύθυνη (από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ) για τη διαχείριση του ρίσκου στα derivatives, πιέζει για διαγραφή χρέους με τρόπο που θα είναι ομαλός και δε θα δημιουργήσει πανικό. Όμως, απέναντι έχει ένα ισχυρότατο λόμπι που υπερασπίζεται τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας και δεν θέλει με κανέναν τρόπο να υπάρξει κούρεμα. 

Ο Jim Rogers από την άλλη είναι ξεκάθαρος: “Η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και αυτό δεν θα αλλάξει. Χρεοκοπήστε τη με οποιονδήποτε τρόπο και ξεκινήστε και πάλι από την αρχή. Οι τράπεζες και οι επενδυτές πήραν τα ρίσκα τους και τώρα πρέπει να πληρώσουν. Οι Έλληνες και οι τράπεζες θα πονέσουν, αλλά έτσι είναι οι αγορές”.

Η RBS είναι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και παραθέτει το σχετικό γράφημα από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

 

Καθώς η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικώ αποτελεσμάτων για το Q2 πλησιάζει, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια άσχημη περιόδο με τα κέρδη να είναι χαμηλότερα εξαιτίας της πτώσης στων κλάδο ενέργειας. Οι εκτινήσεις αναφέρουν πτώση των εταιρικών κερδών κατά 4,5% και αν συμβεί αυτό θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009. 

 

 

Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι τα μεγαλύτερα κέρδη θα καταγράψουν οι εταιρίες όπου ποσοστό πάνω από 50% των πωλήσεών τους είναι εκτός ΗΠΑ.

 

Ενδιαφέρον είναι και η παρακάτω σειρά γραφημάτων της Goldman Sachs, με το μοντέλο του Rotation να έχει σημαντικό ενδιαφέρον.

Facebook Comments