Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί όλους τους όρους διάσωσης των πιστωτών του που ήταν στο τραπέζι το Σαββατοκύριακο με μόνο λίγες μικρές αλλαγές, σύμφωνα με επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, που απεστάλη αργά χθες το βράδυ και έχουν στην κατοχή τους οι Fianancial Times.

Η επιστολή δύο σελίδων, εστάλη στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναλύει το αίτημα-έκπληξη της Τρίτης για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης και γιαένα νέο τρίτο πρόγραμμα 29,1 δισ. ευρώ, γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα λέει ότι Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ με μία αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική 30% έκπτωση στα ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.


Στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλαγές για την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, και όχι αμέσως. Ζητά, επίσης το ΕΚΑΣ να καταργηθεί σταδιακά και πιο αργά από ότι ζητούσαν οι πιστωτές (Δεκέμβριος 2019).

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο.

 

Απορρίπτει τη πρόταση ο Σόιμπλε

Απορριπτικές είναι απ ότι φαίνεται οι προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων μας για τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα έχει τελειώσει, η ελληνική κυβέρνηση δεν φρόντισε να είναι σαφής η επιστολή που έστειλε».

Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις και από αξιωματούχους των Βρυξελλών.  Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία που δύσκολα θα δεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

“Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να συζητήσουμε οποιαδήποτε σοβαρά μέτρα. Η Ελλάδα πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει και μετά, κάτω από τις πολύ επιβαρυντικές προϋποθέσεις, πρέπει να συνομιλήσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, είμαστε σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση, εξαιτίας μιας όχι πλέον κατανοητής συμπεριφοράς της Ελλάδας”, επεσήμανε φανερά εκνευρισμένος ο Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Απέρριψε τη νέα επιστολή του Αλ. Τσίπρα ως ασαφή και τόνισε ότι η τελευταία προσφορά των πιστωτών που τίθεται σε δημοψήφισμα “δεν είναι πλέον υπαρκτή”, καθώς το δεύτερο πρόγραμμα έχει τελειώσει. Είπε ακόμη πως έχουμε μια εντελώς νέα κατάσταση, καθώς η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ και βάσει των κανόνων του Ταμείου βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας (default).

“Δεν κάνουν καμία χάρη στους πολίτες τους, τους οποίους λυπάμαι, όταν τους παρουσιάζουν διαρκώς λάθος πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας εκτός Ελλάδας που να έχει κατανόηση για την τακτική καθυστερήσεων της ελληνικής κυβέρνησης”, σημείωσε.

Στο μεταξύ, “υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Η επιστολή αναφέρει, για παράδειγμα, μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας από το φθινόπωρο. Είναι μόνο μια πρόταση, τίποτα παραπάνω». «Δεν πιστεύω ότι το Eurogroup πια δίνει πίστη σε αυτές τις υποσχέσεις έτσι απλά. Παρεμπιπτώντως, ζητούν την παράταση του προγράμματος, που έχει ήδη λήξει» πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Facebook Comments