Στο κείμενο που ακολουθεί θα πω μόνο αλήθειες, για αυτό όποιος δεν τις αντέχει ας μην συνεχίσει την ανάγνωση. Αρχικά,θέλω να ξεκαθαρίσω πως είναι ένα θέμα που δεν χωράνε οπαδικά.

Θρηνήσαμε θύματα και ίσως θρηνήσουμε κι άλλα. ΜΚΟ έσπευσαν να βοηθήσουν αλλά και αρκετοί πολίτες με κάθε τρόπο και μέσο προσέφεραν,προσφέρουν και θα προσφέρουν βοήθεια. Το ζητούμενο είναι πως οι πολίτες οφείλουν να βοηθούν. Όχι γιατί ο Χριστός δίδαξε πως πρέπει να βοηθούμε αλλήλους. Το θρήσκευμα είναι προσωπική ευθύνη και υπόθεση του καθενός. Οι πολίτες πρέπει να βοηθούν γιατί αυτοί που δεν βοηθούν θα ζητούσαν την βοήθεια των άλλων εάν βρισκόντουσαν σε μια αντίστοιχη κατάσταση. Ξέρετε,ξυπνά το ένστικτο της επιβίωσης. Κανείς δεν θα πέθαινε άπραγος βλέποντας την σάρκα του να καίγεται και το παιδί του να ουρλιάζει. Και όχι δεν δέχομαι το “θα βοηθήσει ο φίλος μου,δεν μπορώ να βοηθήσω εγώ”. Και δεν το δέχομαι γιατί αυτό είναι που μας δίδαξε η τραγωδία στο Μάτι και ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Δεν ξέρεις ποιον θα κάψει η πυρκαγιά. Δεν ξέρεις την επόμενη φορά αν θα κάψει εσένα που δεν βοήθησες ή τον φίλο σου που βοήθησε.

Το ζητούμενο είναι πως όλοι θα σπεύσουν να ζητήσουν βοήθεια. Και την ώρα που καίγεσαι θα ευχόσουν να είχες βοηθήσει την προηγούμενη φορά που κάποιος άλλος καιγόταν έτσι ώστε να έχεις έναν λόγο να ελπίζεις ότι θα σε βοηθήσουν και δεν θα αφήσουν το τομάρι σου αβοήθητο.

Αυτό που μας δίδαξε η τραγωδία είναι πως η φωτιά δεν κάνει εξαιρέσεις. Αυτή είναι η ζωή. Κάποιοι θα χάνονται άδικα. Κάποιοι θα χάνονται άδικα μέχρι να ξυπνήσουν όλοι και να βοηθούν άμεσα και αφιλοκερδώς. Κάποιοι θα χάνονται άδικα μέχρι να καταλάβουν όλοι πως στην ζωή συμβαίνουν γεγονότα που υπερβαίνουν το εγώ τους.

Δεν έχει σημασία αν ήταν εμπρησμός ή όχι. Ακόμη και εμπρησμός να ήταν ο δράστης δεν θα πιαστεί. Ακόμη και αν πιαστεί,τίποτα δεν θα εμποδίσει τον επόμενο να βάλει μια φωτιά. Γιατί ξέρετε ο δράστης δεν θα είναι εκεί για να βλέπει παιδιά αβοήθητα να καίγονται.Εσύ όμως που τα βλέπεις ακόμη και σε φωτογραφίες,πρέπει να βοηθήσεις. Αλλιώς θα είσαι δράστης. Και αν δεν είσαι δράστης,την ώρα που θα καίγεσαι δεν θα αναπνέεις με την ελπίδα πως κάποιος θα σε σώσει. Και τότε θα έχεις ήδη πεθάνει.

Facebook Comments