Moody΄s: Αναβάθμισε σε “θετικές” από “σταθερές” τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών
Σε "θετικές" από "σταθερές" αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Moodys
Σε "θετικές" από "σταθερές" αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Moodys
Σε “θετικές” από “σταθερές” αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Moodys, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες, εν μέσω ενός βελτιούμενου αλλά ακόμη προβληματικού λειτουργικού περιβάλλοντος.
Η Moodys αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό της momentum κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ωστόσο θα εξαρτηθεί από το εάν η ελληνική κυβέρνηση παραμείνει δεσμευμένη στις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, η οποία αναμένεται να στηριχθεί στην ισχυρή ενίσχυση των εξαγωγών και στον κλάδο των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.
“Τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν σταδιακά από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων”, σημειώνει ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer της Moody’s. Ο οίκος αναμένει ότι τα προβληματικά δάνεια θα παραμείνουν υψηλά, αλλά οι τράπεζες θα “πιάσουν” πιθανότατα τους στόχους του SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 35% περίπου του συνόλου ως το τέλος του 2019.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι τράπεζες έχουν “άνεση” σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά επίπεδα με τον δείκτη CET1 για το σύνολο του κλάδου να διαμορφώνεται στο 15,8% τον Μάρτιο του 2018, αν και το μεγάλο μέγεθος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs) συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα αυτών των κεφαλαίων.
Όπως σημειώνει, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στον ELA μειώνεται και αναμένεται να μηδενιστεί στους ερχόμενους μήνες, κάτι που σε report του νωρίτερα σήμερα ο οίκος το χαρακτήρισε πιστωτικά θετικό.
Τέλος, όπως αναφέρει, οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να είναι οριακά κερδοφόρες έως και το 2019 καθώς τα κόστη πίστωσης και τα λειτουργικά κόστη παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα παραμείνουν υπό πίεση καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση και μειώνουν τους ισολογισμούς τους μέσω διαγραφών και πωλήσεων NPEs.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments