Όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα θα συνεχιστούν οι υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικα (θεσμοί) και της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, οι οποίες κατά τα άλλα έχουν λήξει, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις αποσαφήνισε πως το Ταμείο δεν περιμένει σε καμία περίπτωση πτώχευση της Ελλάδας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως οι ελληνικές Αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεσή τους να καταβάλουν τα 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσουν στο ΔΝΤ εντός του Μαρτίου. Η καταβολή της επόμενης δόσης είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή.

Απαντώντας δε σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις τόνισε πως δεν πρόκειται να προβεί σε οιαδήποτε εικασία για σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη και δεν περιμένουμε πως θα φύγει», είπε.

Ο κ. Ράις επανέλαβε πως το Ταμείο παραμένει «ευέλικτο» στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όμως κατέστησε σαφές πως η διαδικασία της αξιολόγησης δεν έχει αλλάξει, δηλαδή θα πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος για ένα έτος και το δημόσιο χρέος να θεωρείται βιώσιμο.

Προσέθεσε πως το πρώτο βήμα τώρα είναι το πρόγραμμα να επανέλθει «εντός τροχιάς».

Ερωτηθείς πάντως εάν το νέο πρόγραμμα στήριξης του εγκρίθηκε για την Ουκρανία, με πρόβλεψη για «κούρεμα», καταδεικνύει μια γενικότερη αλλαγή γραμμής για το Ταμείο αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο κ. Ράις σημείωσε πως το ΔΝΤ έχει κάνει αναδιαρθρώσεις και στο παρελθόν. «Δεν είναι κάτι καινούργιο», συμπλήρωσε.

Facebook Comments