Οι 50 αποχρώσεις του Γερμανικού γκρί σκιάζουν τις αγορές!
Οι 50 αποχρώσεις του Γερμανικού γκρί σκιάζουν τις αγορές!
Οι 50 αποχρώσεις του Γερμανικού γκρί σκιάζουν τις αγορές!
Καταρχήν, είναι οφθαλμοφανές ότι η Γερμανική ηγεσία έχει επιλέξει τον δρόμο της ρήξης με την Ελλάδα, προσπαθώντας να μπλοκάρει χρονικά την εκταμίευση του συμφωνηθέντος δανείου στο πρόσφατο Γιουρογκρουπ.
Έπειτα η αποκάλυψη λεπτομερειών σε ότι αφορά τη διαδικασία υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ, φανερώνει πρακτικές που κάθε άλλο παρά φαίνεται να πετυχαίνουν τους σκοπούς μιας τυπικής ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς αγοράζονται κυρίως Γερμανικα Ομόλογα που είναι ηδη υπερτιμημένα αντί να αγοράζονται ομόλογα και MBS χωρών με πραγματικό πρόβλημα και βαθιά υποτίμηση.
Άρα δεν διοχετεύεται ρευστότητα στην αγορά με αποτελεσματικό τρόπο ενώ σε εθνικό επίπεδο, αμελητέο το όφελος, καθώς μονο 1 δις δηλαδή μόλις ένα τοις χιλίοις, των κεφαλαίων της Ποσοτικής Χαλάρωσης θα διατεθούν για αγορά Ελληνικού χρέους!
Η εγχώρια εικόνα της οικονομίας, επίσης, δεν δείχνει να απεγκλωβίζεται ενώ η εγχώρια χρηματιστηριακή εικόνα θα επηρεαστεί, όμως, από τις εξελίξεις αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους. Η Ελληνική πλευρά θέλει να δώσει τέλος στα μνημόνια αυστηρής λιτότητας, κάτι που θα επιτευχθεί μόνο με αναδιάρθρωση/διαγραφή χρέους. Που συγκρούεται με το ‘μαστερ πλαν’ των Γερμανών για μείωση μισθών στον Ευρώ-Νότο, ωθώντας την κυβέρνηση να εκβιάσει πτώχευση, έξοδο απο ΕΥΡΩ ή και τα δύο. Επομένως, αυξάνονται τα αρνητικά δεδομένα ενώ παραμένουν το ρίσκα.
Παραμένουμε στην εκτίμηση ότι στο επόμενο διάστημα θα περιμένουμε εξελίξεις χρηματιστηριακές, με χρηματιστηρικές αναταράξεις, ιδιαίτερα σε Τραπεζικούς τίτλους, οι κίνδυνοι για τις αγορές δεν έχουν φύγει αντιθετα τώρα θα κορυφώνονται.
Σε αντίθεση με την Ελληνική αγορά, οι τάσεις στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου δείχνουν καλές, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η εξασθένηση του ΕΥΡΩ, μετα το ξεκίνημα της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, οδήγησε σε ισχυρότερο δολάριο, ωθώντας τα χρήματα στις ΗΠΑ.
Εν ολίγοις, σε αυτή τη φάση η ανατίμηση της Αμερικάνικης αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγη της ισοτιμίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη της εκεί οικονομίας ή κερδών. Η δημιουργία 295 χιλιάδων νέων θεσεων εργασίας έναντι 240 που προβλέπονταν κατά τον Φεβρουαριο στις ΗΠΑ, είναι ένδειξη ισχυρότατης ανάπτυξης της οικονομίας η οποία αναμένεται να μειώσει περαιτέρω την ανεργία, που είναι σε χαμηλά 7 ετων, σε επίπεδα της ταξης του 5%.
Ισοτιμία και κέρδη Αμερικάνικων εταιριών θα διατηρήσουν τις Αμερικάνικες αγορές υψηλά, βοηθώντας διατήρηση σχετικά καλών αποτιμήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στα πλαίσια των νέων αυτών διαπιστώσεων, εκτιμούμε πλέον ότι η Αμερικάνικη αγορά μπορεί να συνεχίσει την ανοδική πορεία κορυφώνοντας στο β εξάμηνο, αντι του α εξαμήνου που εκτιμούσαμε ως τωρα.
Όμως οι άλλες αγορές έχουν προβλήματα. Η Κινέζικη οικονομία οδεύει σε επίπεδα αναάπτυξης κοντά ή κάτω από 7%, ενώ πτώση πωλήσεων παρουσιάζεται στην αγορά ακινήτων στην Κίνα.
Η Ιαπωνική οικονομία μπήκε σε ανάκαμψη, αλλά εξαιρετικά περιορισμένη. Όλες οι άλλες ασιατικές οικονομίες επίσης δείχνουν περιορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα χρηματοοικονομικά προβλήματα που συνήθως συνοδεύουν τις περιόδους συμπίεσης της ανάπτυξης, είναι πιθανόν να αρχίσουν να εμφανίζονται.
Συμπερασματικά επομένως, η Ελλάς παραμένει σε περίοδο υψηλών χρηματιστηριακών κινδύνων, ενώ απο επενδυτικής απόψεως ενισχύονται οι ενδείξεις ότι οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, θα έχουν αυξημένη νευρικότητα πλην της αγοράς των ΗΠΑ που ευνοείται από τις εξελίξεις.
Facebook Comments