Στις αρχές της εβδομάδας που μόλις πέρασε, ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ποσού 1,1 τρισ. ευρώ, διάρκειας τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι κεντρικές τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ αγόρασαν κρατικά ομόλογα Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βελγίου.

Πληροφόρηση σχετικά με τις αγορές των ομολόγων θα έχουν οι επενδυτές την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου, με την ανακοίνωση της ενοποιημένης χρηματοοικονομικής κατάστασης του ευρωσυστήματος, στην οποία θα καταγράφεται η συνολική αξία συναλλαγών ανά προϊόν, αλλά δεν θα υφίσταται ο διαχωρισμός ανά χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Β. Κερέ, οι αγορές κρατικών ομολόγων την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος ανήλθαν στα 3,2 δισ.

Εντονες ήσαν οι πιέσεις (10-14 μονάδες βάσης) στις αποδόσεις των ομολόγων μεταξύ 15-30 έτη, ενώ σε μέσα επίπεδα η υποχώρηση των αποδόσεων κατά μήκος της καμπύλης ήταν της τάξεως των 5 μονάδων βάσης.

Ωστόσο οι ανησυχίες για μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ταχύτερα του αναμενόμενου λόγω των ικανοποιητικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, επισκίασαν την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 5,5% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, έχει προβληματίσει τους επενδυτές.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τις ΗΠΑ, καθώς η οικονομία προσπαθεί να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς και η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να ισορροπεί και να απομακρύνεται από το τέλμα στο οποίο είχε εισέλθει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, στην Ευρώπη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προσπαθεί να ενδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό εκ των προτέρων εάν θα το κατορθώσει.

Ωστόσο θετική είναι η συνεισφορά της Ευρωζώνης στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο σύνθετος πρόδρομος δείκτης Composite Leading Indicator-CLI για την Ευρώπη ανήλθε τον Ιανουάριο στις 100,7 μονάδες από 100,6 τον προηγούμενο μήνα. Στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, οι αντίστοιχοι δείκτες CLI επιβεβαιώνουν τη θετική μεταβολή του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται στους τελευταίους μήνες. Ωστόσο το 2014, σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, δεν ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς το ΑΕΠ της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών (G20) αυξήθηκε οριακά κατά 3,4%, έναντι αύξησης 3,2% που είχε καταγράψει το 2013.

Facebook Comments