Η πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων της Bild προς τον Πάνο Καμμένο αφορά ένα θέμα που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία, δηλαδή την προειδοποίησή του, ότι σε περίπτωση ενός Grexit η Ελλάδα θα στείλει πρόσφυγες στη Δυτική Ευρώπη.
Όπως διευκρινίζει ο κ.Καμμένος, μια έξοδος από το ευρώ δεν θα προκαλούσε μόνο οικονομική αλλά και ανθρωπιστική κρίση, γι αυτόν τον λόγο η Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ένα ζήτημα που ήδη σήμερα δυσκολεύεται να το αντιμετωπίσει. Στην ερώτηση της Bild, πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι εταίροι, ο κ. Καμμένος ζήτησε την παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου ή και άλλων ευρωπαίων πρωθυπουργών στην Άγκυρα, ώστε να τηρήσει η Τουρκία τις συμφωνίες, να ασφαλίσει τα σύνορα της και να σταματήσει κατά αυτόν τον τρόπο η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Πάνος Καμμένος επιμένει στο ελληνικό αίτημα για γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, αλλά και στο κούρεμα χρέους κατά το γερμανικό παράδειγμα το 1953. Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, ο Πάνος Καμμένος επισημάνει ότι από τις κυρώσεις η Έλλαδα έχει υποστεί οικονομικό πλήγμα τόσο στον τουρισμό όσο και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Αν η χώρα δεν πάρει αποζημιώσεις από την ΕΕ, δεν μπορεί να συμμετέχει άλλο στις κυρώσεις. Ερωτηθείς για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρομοιάζει τις συχνές δηλώσεις του για την Ελλάδα με «ψυχολογικό πόλεμο» και υποστηρίζει μάλιστα ότι ο κ.Σόιμπλε «δηλητηριάζει» τις σχέσεις των δύο χωρών.
Spiegel: Σκέψεις για «λύση Κύπρου»
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι και ένα από τα βασικά πρόσωπα του κεντρικού άρθρου στο νέο τεύχους του περιοδικού Der Spiegel, που υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει ο «τελικός» για το αν θα γίνει το Grexit. Το συμπέρασμα του ρεπορτάζ είναι ότι, σε αντίθεση με τοv υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, o οποίος «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην καγκελάριο και τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Όπως αναφέρεται ακόμη, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν αναλυτικά εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες. Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση διερωτώνται, εάν πιθανώς χρειάζεται και η Ελλάδα μια ανάλογη «προειδοποιητική βολή».
Σε «αντιπαράθεση» Αθήνας και Βερολίνου, η οποία προκάλεσε παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας και τη δήλωση Γιούνκερ ότι «δεν είναι ο πιο σημαντικός εταίρος» αλλά θα ήθελε να βοηθήσει, ώστε «να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα κρατήσει όλα τα κράτη-μέλη στην κοινότητα».
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται «μπροστά στο δίλημμα, από τη μία πλευρά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των (άλλων) χωρών του ευρώ γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του απειλείται με χρεοκοπία και μη ηθελημένη έξοδο από την ευρωζώνη και από την άλλη πλευρά να τηρήσει τα προσχήματα στο εσωτερικό, ώστε να μην απολέσει τον κυβερνητικό του εταίρο και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, την οποία χρειάζεται για να περάσει τα ενδεδειγμένα νομοσχέδια». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Γιούνκερ, ο οποίος έχει αποσπάσει εύσημα για τη διαμεσολάβησή του στις σχέσεις Γερμανίας-Γαλλίας, έχει τώρα μπροστά του «μία μεγάλη (απαιτητική) αποστολή».
Facebook Comments