Ελλάδα έχεις (τρίτο) πακέτο
Ελλάδα έχεις (τρίτο) πακέτο
Μπορεί χθες να πληρώθηκε η δόση του ΔΝΤ και μπορεί να πληρωθεί και αυτή της Παρασκευής όπως και οι λήξεις των εντόκων.
Μπορεί, όπως διαμηνύει το Μαξίμου, να μην υπάρχει όντως πρόβλημα στην πληρωμή των υποχρεώσεων, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι τα λεφτά… τελειώνουν και οι εναλλακτικές πηγές κάλυψης έχουν εξαντληθεί αφού τα ταμειακά διαθέσιμα δημοσίων φορέων αξιοποιήθηκαν ήδη.
Και ενώ ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται, οι εκπρόσωποι των θεσμών υπολογίζουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορεί να είναι τελικά κατά 5 δισ. ευρώ περισσότερες από ότι υπολογιζόταν για φέτος.
Σύμφωνα και με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να θέσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού σε πολιτικό επίπεδο κατά τη Σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη.
Η θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης ολοένα και σφίγγει. Η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα με το σταγονόμετρο και τα έσοδα έχουν εκτροχιαστεί.
Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται και τρύπα 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014. Σύμφωνα και με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 ανήλθε στο 0,3% του ΑΕΠ αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ. Το υπουργείο μιλά για υστέρηση των εσόδων τακτικού προϋπολογισμού (αν δεν υπολογισθούν τα έσοδα από ANFAs και SMPs) που σε ταμειακή βάση φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ.
Τα μηνύματα απ’ έξω είναι σαφή και επαναλαμβανόμενα: Χωρίς μεταρρυθμίσεις και πρόγραμμα, δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ.
Την συγκεκριμένη στιγμή λοιπόν, δεν υπάρχει δρόμος – ούτε καν ένα μικρό μονοπάτι – που να μην οδηγεί σε ένα νέο τρίτο πακέτο βοήθειας λίαν συντόμως.
Ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής για την Ευρώπη και την Ασία, της Bank of America Merryll Lynch, απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθεσα, εκτιμά πως χωρίς νέα συμφωνία και δάνειο τον Ιούνιο, η Ελλάδα θα ζήσει την αρχή του τέλους…
«Είναι ώρα η Ελλάδα να σταματήσει να διαπραγματεύεται σχετικά με τις… διαπραγματεύσεις και να αρχίσει να συζητά πραγματικές πολιτικές. Η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη επίσημη χρηματοδότηση τον Ιούνιο για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Νομικά, ο ΕSM και το ΔΝΤ δεν μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε κεφάλαια στην Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα, το οποίο να συμπεριλαμβάνει όρους, στόχους και παρακολούθηση», τονίζει ο κ. Βαμβακίδης.
«Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να… καταστρωθεί ένα νέο πρόγραμμα, και οι συζητήσεις θα είναι σίγουρα πιο δύσκολες από ό, τι συνήθως. Ο χρόνος πιέζει και η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να έχει σημαντικό κόστος στην ελληνική οικονομία.
Το κλειδί για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι μια ισχυρή δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσει πίσω στην Ελλάδα την χαμένη αξιοπιστία της και θα επιτρέψει μια πιο σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση».
Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη, το δύσκολο κομμάτι θα είναι τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκρίνουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει νέα δάνεια τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ (πιθανότατα και 30 δισ. ευρώ, ανάλογα με τους δημοσιονομικούς στόχους).
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει ένα νέο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων, μερικά από τα οποία θα είναι αντιλαϊκά και αντίθετα με τις προεκλογικές υποσχέσεις.
Μια ισχυρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, θα είναι απαραίτητη έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν περαιτέρω επίσημη χρηματοδότηση για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα φτάσει στο τέλος του δρόμου τον Ιούνιο- το τενεκεδάκι δεν μπορεί να το κλωτσήσει πιο κάτω…
Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις κατά τους επόμενους δύο μήνες είναι πολύ σημαντικές, καθώς θα καθορίσουν τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα τον Ιούνιο.
Η επιτυχία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα αυξήσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση, κάτι το οποίο είναι αυτό που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, επισημαίνει ο κ. Βαμβακίδης.
Η αποτυχία όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα αρνητικά σοκ για την ελληνική οικονομία, που θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ακραία από ό, τι έχει βιώσει μέχρι τώρα.
Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί υπό σοβαρές χρηματοδοτικές πιέσεις, προσθέτει και καταλήγει:
«Χωρίς νέα επίσημη χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ τον Ιούνιο και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι το τέλος του Μαρτίου και θα αρχίσει να καθυστερεί τις εγχώριες πληρωμές, αλλά η αρνητική επίπτωση στην οικονομία θα είναι προσωρινή εάν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα προχωρήσουν και οδηγήσουν σε μια συμφωνία.
Ωστόσο, το να ξεμείνει η χώρα από μετρητά θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο».
Facebook Comments