Ο Ερντογάν στη Γερμανία. Ε, και;
O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει το προσεχές διάστημα να επισκεφθεί τη Γερμανία
O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει το προσεχές διάστημα να επισκεφθεί τη Γερμανία
Η Νουρτέν Καρατσάι κάθεται με φίλους σε μια μπυραρία στην Κολωνία. Η συζήτηση κάποια στιγμή στρέφεται και γύρω από τα πολιτικά και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας. Η μητέρα της φοβάται ότι κάτι θα της συμβεί εάν μιλάει ανοιχτά γι αυτά τα θέματα. Από την άλλη πλευρά η ίδια δεν θέλει να σιωπήσει όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από τη μια διότι δηλώνει σοκαρισμένη για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες ανέδειξαν και πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν στο ύπατο αξίωμα, και από την άλλη πλευρά διότι η Γερμανία δείχνει μεγάλη ανοχή σε ένα καθεστώς σαν αυτό της Άγκυρας. Η 49χρονη Τουρκάλα αναφέρεται στην έλλειψη δημοκρατίας, ελευθερίας του Τύπου και το μόνο, όπως λέει, που κάνει η Άγκελα Μέρκελ είναι «να απευθύνει αυστηρές ματιές και προειδοποιήσεις».
Είναι πολλοί οι Τούρκοι στη Γερμανία που έχουν παρόμοια άποψη και την αίσθηση πως όλα έχουν ειπωθεί γύρω από το θέμα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν θέλουν να μιλούν στον Τύπο. Από την άλλη πλευρά πάλι, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται αντίποινα, ότι τα λεγόμενά τους θα παρεξηγηθούν και δεν θα αποδοθούν σωστά. Οι περισσότεροι που μιλούν ανοιχτά το κάνουν εξ ονόματος μιας οργάνωσης ή κάποιου σωματείου.
Η εικόνα του μεγάλου ηγέτη
Η 40χρονη Χανιφέ Τοζούν φοράει μαντήλα και εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος στην Κολωνία. Είναι αντιπρόεδρος της οργάνωσης ikult. Η οργάνωση στηρίζει τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η κυβέρνηση στην Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η Χανιφέ Τοζούν θεωρεί πως «πάντα χρησιμοποιούν το ίδιο μοτίβο. Όταν ο Ερντογάν θα επιστρέψει στην Τουρκία οι εφημερίδες θα γράψουν τι σπουδαίος ηγέτης είναι, ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες στον κόσμο».
Την ίδια άποψη έχει και ο 39χρος Ερέν Ετσμπέκ, ο οποίος εργάζεται σαν ειδικός στο διαδικτυακό μάρκετινγκ σε ένα κατάστημα επίπλων στην Κολωνία. Ωστόσο πιστεύει ότι είναι δικαίωμα του Ερντογάν ως αρχηγός κράτους να επισκεφθεί τη Γερμανία. Αυτό που περισσότερο τον προβληματίζει όμως είναι ο βαθύς διχασμός της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία. «Μιλάμε εν τω μεταξύ για δυο διαφορετικά στρατόπεδα. Η μια πλευρά ενστερνίζεται τις δημοκρατικές αξίες και τα ιδεώδη αυτής της κοινωνίας. Και μετά υπάρχει και μια άλλη κοινότητα, η οποία είναι υπερήφανη για τον νέο σουλτάνο στο Βόσπορο».
Το χάσμα είναι πολύ βαθύ πλέον ανάμεσα στις δυο πλευρές, όπως λέει, οι οποίες δεν μπορούν ούτε καν να συνομιλήσουν μεταξύ τους. «Η μια πλευρά είτε αγνοεί είτε βρίζει την άλλη. Και οι δυο λένε: ‘εγώ έχω δίκιο διότι καταπιέζομαι και η άλλη πλευρά λέει ‘εγώ έχω δίκιο γιατί είμαι στην εξουσία΄».
Facebook Comments