Ανήσυχο εμφανίζεται το Βερολίνο για την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ιταλία, με τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε να μην αποκλείει, μάλιστα, ακόμη και έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Η Ιταλία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να προσαρμοστεί στο ενιαίο νόμισμα και «εάν δεν το επιθυμούν, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες», υποστήριξε ο Μπρούντερλε, μιλώντας χθες σε εκπομπή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των γερμανών Φιλελευθέρων δήλωσε πεπεισμένος ότι, ως νομισματικό εργαλείο, το ευρώ είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Έσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι «δεν πρέπει κατ ανάγκη να συμμετέχουν όλοι εκείνοι που συμμετέχουν σήμερα». Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρούντερλε, η εναλλακτική επιλογή για την Ιταλία είναι να προχωρήσει σε «δραστικά μέτρα», κυρίως στο πεδίο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Ο γερμανός πολιτικός προειδοποίησε, παράλληλα, ότι η «ευρωκρίση δεν έχει ξεπεραστεί», εντούτοις η Γερμανία έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της. Δεν είναι δυνατόν, είπε, να πληρώνουν οι γερμανοί εργαζόμενοι με τους φόρους τους τα κακώς κείμενα σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

«Δεν μπορούμε. Ο γερμανικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να γίνει κατάστημα self-service για όλη την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments