H αντίδραση των τραπεζικών μετοχών μετά και τα νέα ότι θα λάβουν μικρή χρονική παράταση για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησή τους οδηγούν ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών , με τον ΟΠΑΠ να σημειώνει υπεραπόδοση. Ο γενικός δείκτης αυτή την ώρα ενισχύεται 0,55% στις 941,9 μονάδες με τις τράπεζες να καταγράφουν κέρδη 3,3%.

“Οι τράπεζες πραγματοποιούν μία τεχνική αντίδραση καθώς εδώ και καιρό βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Διορθώνουν σε μια ημέρα χωρίς να υπάρχουν νέα στην αγορά”, είπε ο Μάνος Χατζηδάκης αναλυτής στην Beta Χρηματιστηριακή.

Δύο Έλληνες τραπεζίτες είπαν την Πέμπτη ότι θα υπάρξει παράταση λίγων εβδομάδων έως τα μέσα Μαΐου, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές του κλάδου οι εποπτικές αρχές -ΤΧΣ, ΤτΕ – δεν φέρονται διατεθειμένες να αυξήσουν το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για να αντισταθμίσουν εν μέρει τις ζημίες από το κούρεμα των ομολόγων που υπέστησαν στο πλαίσιο του PSI.

Εδώ και καιρό οι τράπεζες πιέζουν για χαλάρωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης αλλά και χρονική παράταση των διαδικασιών ώστε να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές στις αυξήσεις επικείμενες κεφαλαίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύετο 1,2%, της Alpha Bank 0,6% και της Πειραιώς 5,5%.
Την θετική ψυχολογία υποστήριζε και η άνοδος της μετοχής του ΟΠΑΠ , με κέρδη 2,72%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του το απόγευμα της Πέμπτης.

“Τα αποτελέσματα της εταιρίας φαίνεται ότι βοηθούν την κίνηση της μετοχής”, είπε ο Χατζηδάκης.
Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πτώση 6% των καθαρών κερδών για το 2012 στα 505,5 εκατ. ευρώ, σε γενικές γραμμές εντός των εκτιμήσεών του, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης.

 

Σταύρος Χαρίτος

Facebook Comments