Ταινίες-σταθμοί του βωβού κινηματογράφου, από την εκρηκτική, ανέμελη και αισιόδοξη δεκαετία του 1920, με μουσική επένδυση ξεχωριστών συνθετών του μοντερνισμού, αλλά και σύγχρονη, γραμμένη από Έλληνες συνθέτες, προβάλλονται στο Μέγαρο Μουσικής, την Τρίτη 14 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ, σε μια σύμπραξη μυθικών καλλιτεχνών των αρχών του 20ου αιώνα σε διάλογο με τη σημερινή ελληνική μουσική δημιουργία.

Πέντε ταινίες του βωβού κινηματογράφου, ταινίες σταθμοί που κινούνται μεταξύ αφηρημένης τέχνης, νταντά και σουρεαλισμού αποκτούν «φωνή» χάρη σε νέα έργα Ελλήνων δημιουργών, αλλά και συνθέσεις των Ερίκ Σατί και Χανς Αισλερ, ερμηνευμένες από το Ergon Ensemble υπό τον Βασίλη Τσιατσιάνη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ως υπεύθυνος του Μουσικού Συνόλου Ergon Ensemble έχει ο συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας.

Οι ταινίες και οι μουσικές: «Regen» (Η βροχή-1929) σκηνοθεσία- σενάριο, Γιόρις Ίβενς, Μάνους Φράνκεν, μουσική, Χανς Αισλερ, «Entracte»(Διάλειμμα-1924) σκηνοθεσία, Ρενέ Κλερ, σενάριο Φρανσίς Πικαμπιά-Ρενέ Κλερ, μουσική Ερίκ Σατί, «Anemic Cinema» (1926) σκηνοθεσία Μαρσέλ Ντυσάν, μουσική Γιάννης Κυριακίδης (νέα σύνθεση ειδικά για τη συναυλία), «L etoile de mer» (Ο Αστερίας-1928), σκηνοθεσία Μαν Ρέι, σενάριο Ρομπέρ Ντενός, μουσική Νικόλας Τζώρτζης (νέα σύνθεση), «Un chien andalou» (Ανδαλουσιανός Σκύλος- 1929), σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ, σενάριο Λουίς Μπουνιουέλ-Σαλβαδόρ Νταλί, μουσική Αλέξανδρος Μούζας (νέα σύνθεση).

Το Εrgon Ensemble ερμηνεύει τις μουσικές συνοδείες των ταινιών αυτών, που στο ύφος τους αποτυπώνονται όλα τα ανήσυχα καλλιτεχνικά ρεύματα των αρχών του 20ου αιώνα -Αφηρημένη Τέχνη, νταντά, σουρεαλισμός- και επηρέασαν βαθειά την εξέλιξη του κινηματογράφου. Είναι ταινίες παράδοξες, ποιητικές, εκκεντρικές, έργα συνεργασίας κορυφαίων καλλιτεχνών και έρχονται από μια εποχή που τολμηροί δημιουργοί έκοβαν τις γέφυρες με το βαρύγδουπο παρελθόν και επινοούσαν μια νέα γλώσσα στις τέχνες, απλούστερη και φρέσκια, με μια μαχητική ένταση.

Οι ταινίες που θα προβληθούν δεν έχουν συμβατική μυθοπλασία ή γραμμική εξέλιξη. Επιχειρούν έναν διάλογο κινηματογράφου, φωτογραφίας, ποίησης και μουσικής και μαζί με τους σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους ο συνδημιουργός συνθέτης υποστηρίζει με τη μουσική του μια πρόταση για την ερμηνεία της ταινίας ή δημιουργεί για τον θεατή την ηχητική ατμόσφαιρα για να την απολαύσει.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe Institut-Athen και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 16,00 και 25.00 ευρώ .Ειδική τιμή: 6,00 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.), 10,00 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

Facebook Comments