Ο δρόμος προς την Κόλαση είναι πάντοτε στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις λέει μια παλαιά αν και εξαιρετικά επίκαιρη αγγλική παροιμία. Η απονενοημένη απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ βρισκόταν πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού, έχει ρίξει τη χώρα σε μια τραγική περιδίνηση που έχει όμως αποκτήσει και χαρακτηριστικά ιλαροτραγωδίας.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ελληνικό λαό να αποφανθεί μέσα σε πέντε ημέρες για μια συμφωνία που δεν υπάρχει πια, διατυπώνοντας ένα τεχνικό ερώτημα στα αγγλικά? Πώς είναι δυνατόν να καλεί σε δημοψήφισμα ενώ έχει αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης τη νέα πρόταση Γιουνκέρ, προτείνοντας στην Ευρώπη -αφού έχει κλίσει τις τράπεζες- ένα νέο πρόγραμμα ύψους 30 δις ΕΥΡΩ?

Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται ως ο μονοπολιακός υπερασπιστής των πλέον αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων ενώ ο ίδιος πρότεινε μέτρα 8 δις ΕΥΡΩ σε μια πρόταση που δεν έχει το θάρρος να φέρει σε δημοψήφισμα? Πώς είναι δυνατόν να διαρρηγνύει τα ιμάτια του υπέρ των αδυνάτων την ώρα που ο αυτός προκάλεσε με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής τον τραπεζικό πανικό ο οποίος οδήγησε στην επιβολή των περιορισμών που εξευτελίζουν εκατομμύρια συνταξιούχους?

Με τι θράσος προαναγγείλει σκληρότερα μέτρα στην πρόταση του για 30 δις τα οποία δεν ανακοινώνει στον ελληνικό λαό ενώ συνεχίζει να προσβάλει και να προκαλεί εκείνους από τους οποίους ζητάει τα 30 δις? Διαπραγματεύεται ή απλά κερδίζει χρόνο ώστε να επιτύχει τη δραχμοποίηση που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο ρωσικό RT ο κ.Λαφαζάνης. Συνειδητοποιεί τι λέει όταν έχει εγκλωβίσει εκατομμύρια ελλήνων μικροκαταθετών και ταυτόχρονα εγγυάται τις καταθέσεις τους? Από που ακριβώς τις εγγυάται, από το αποθεματικό του ΣΥΡΙΖΑ ή την περιουσία των Βουλευτών του οι οποίοι την ώρα που ψήφιζαν υπέρ του δημοψηφίσματος άδειασαν -κατά παραδοχή Βαρουφάκη- τα ΑΤΜ της Βουλής τέσσερις φορές?

Ο κ.Τσίπρας διατρανώνει την πεποίθησή του ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος είναι δημοκρατικό δικαίωμα της Ελλάδος και προφανώς είναι, αλλά δεν νομιμοποιείται έναντι ουδενός εκλεγμένου ευρωπαίου ηγέτη να κάνει μαθήματα δημοκρατίας. Οι ηγέτες της Ευρώπης δεν είναι αφρικανοί δικτατορίσκοι που πρέπει να θυμιθούν το τί είναι Δημοκρατία απο τον κ.Τσίπρα για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η κυβέρνησή του αυτή τη στιγμή είναι πολύ λιγότερο νομιμοποιημένη από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο εσωτερικό τους.

Η απόφαση του δημοψηφίσματος έχει δημιουργήσει πρωτοφανή πόλωση και διχασμό στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας. Εάν κανείς διαβάσει τα σχόλια των κοινωνικών δικτύων και των ηλεκτρονικών εφημερίδων θα νομίσει ότι επιστρέψαμε στο 1944 με τις ύβρεις να έχουν αντικαταστήσει τις σφαίρες ως πυρομαχικά ενός ακήρρυκτου εμφυλίου. Αν αυτό δεν είναι αντιδημοκρατικό και διχαστικό τι είναι;

Η κυβέρνησή του κατηγορείται από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) ότι έχει προβεί σε σωρεία παρατυπιών της πρόνοιας του Συντάγματος για την προκήρυξη και εκτέλεση δημοψηφισμάτων, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε φόβους για την αξιοπιστία της διαδικασίας προτείνοντας την αποστολή εκλογικών παρατηρητών σε μια χώρα της Ευρώπης, λές και η Ελλάδα κατάντησε Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε ή Ταζτικιστάν. Αυτό τι λέει για την ποιότητα της Δημοκρατίας του κ.Τσίπρα?

Τι έχει άραγε να πεί ο Πρωθυπουργός για την αδιανόητη δήλωση του κ.Καμμένου την περασμένη Πέμπτη ότι ο στρατός της Ελλάδος εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας? Είναι και αυτό τμήμα του συνήθους δημοκρατικού διαλόγου? Είναι μήπως δημοκρατική η διαδικασία με την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ημιαναρχικής ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ είσεβαλλαν και με λεκτική βία επιχείρησαν να διακόψουν τις συνεδριάσεις του ΔΣΑ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επειδή η πλειοψηφία θα τασσόταν υπέρ του ΝΑΙ?

Ο κ.Τσίπρας συχνά δίνει την εντύπωση ότι εκείνος και το κόμμα του διαθέτουν -εκτός από το μονοπώλιο της δημοκρατικής και κοινωνικής ευαισθησίας- και το μονοπώλιο της ηθικής. Πως θα μπορούσε να μας εξηγήσει τον διορισμό του εξαδέλφου σε θέση γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ? Πως θα μπορούσε να μας εξηγήσει το διορισμό μελών της οικογένειας διαφόρων Υπουργών του σε θέσεις κλειδιά εντός της εκτελεστικής ή συμβουλευτικής ιεραρχείας των Υπουργείων? Θεωρεί επαρκή την απάντησή του στις κατηγορίες περί ενδεχόμενου σκανδάλου που εκτοξεύθηκαν κατά της επιλογής του κ.Καμμένου να αγοράσει 4 αεροπλάνα κόστους 450 εκατομμυρίων δολλαρίων που θα μας παραδοθούν μετά από 7,5 έτη?

Θεωρεί ο ίδιος ηθικό την εβδομάδα του κλεισίματος των τραπεζών και της επαπειλούμενης χρεοκοπίας οι υπουργοί του να εξαγγείλουν επαναπροσλήψεις και διορισμούς 230 ατόμων στο Μετρο των Αθηνών και σε τελική ανάλυση πόσο ηθικό είναι να παραμένει στη θέση του ο μη-εκτελεστικός Πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ.Τσοτσορός που με περίσευμα θράσους αύξησε το μισθό του -εν μέσω bank run- με απόφαση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, από τις 170.000 στις 280.000 ΕΥΡΩ? Το γεγονός ότι η απόφαση ανετράπη νομιμοποιεί την παραμονή?

Ο κ.Τσίπρας επίσης θεωρεί τον εαυτό του εξαιρετικά φερέγγυο και αξιόπιστο. Πρίν εκλεγεί έλεγε ότι δεν υπήρχε ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο η κα. Μέρκελ να αρνηθεί την πρότασή του. Αφού εξελέγη και διαπραγματεύτηκε με τον τρόπο και με τα πρόσωπα που διαπραγματεύθηκε ορκιζόταν ότι δεν θα επιβάλλει νέους φόρους, νέες περικοπές και νέα ύφεση. Η ΔΙΚΗ του πρόταση περιελάμβανε και τα τρία με αύξηση της έκτακτης εισοφοράς εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις (που κακκώς δεν το αποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι) και σε ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ εισοδήματα άνω των 30.000 ΕΥΡΩ.

Παράλληλα η πρότασή του γονάτιζε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιβάλλοντας όχι μόνο αύξηση φόρου στο 28% αλλά -και εδώ εντοπίζεται το τραγικό- αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος από το 55% στο 100%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν για εφέτος σου βγήκε φόρος 100 ΕΥΡΩ δεν θα πληρώσει 100 αλλά 200 ΕΥΡΩ και η προκαταβολή σου θα σου επιστραφεί το επόμενο έτος αφού αντιλογισθεί με την νέα προκαταβολή 100%. Αν αυτό δεν είναι υφεσιακό εάν αυτό δεν δολοφονεί κάθε πνοή νεανικής ή άλλης επιχειρηματικότητας τι ακριβώς κάνει?

Ο κ.Τσίπρας μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του και μεγάλο διαπραγματευτή. Αποδεικνύεται ωστόσο ένας μανειώδης χαρκτοπαίκτης, ένας ερασιτέχνης τζογαδόρος που δεν καταλαβαίνει (ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει) το πότε απέτυχε η μπλόφα του. Ο κ.Τσίπρας και ο showman Varoufakis ήταν πεπεισμένοι ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit θα προκαλούσε πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές. Το ΕΥΡΩ θα κατέρρεε. Οι λαοί της Ευρώπης ή τουλάχιστον εκείνοι που είναι αλληλέγγυοι με την ιδεολογία του κ.Τσίπρα θα διαδήλωναν μαζικά υπέρ της Ελλάδος με τεράστιες συγκεντρώσεις ασκώντας πιέσεις στις κυβερνήσεις τους.

Τώρα που το Grexit είναι πιο πιθανό παρά ποτέ, οι χρηματογορές δεν κατέρρευσαν, το ΕΥΡΩ παραμένει σταθερό, και οι δρόμοι των ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι εκωφαντικά ήσυχοι. Τα επιτόκια του Νότου προστατεύονται από την ποσοτική χαλάρωση του κ.Ντράγκι. Ακόμη και οι αγαπητοί στον κ.Τσίπρα Podemos ανασκευάζουν τις θέσεις τους λέγοντας ότι εκείνει “δεν θα κάνουν ποτέ κάτι που θα βάζει την Ισπανία σε κίνδυνο”, ενώ περιέργως διάπυροι υποστηρικτές του Πρωθυπουργού είναι εκείνοι που βρίσκονται κοντά σε πλέον ακροδεξιά και ευρω-φοβικά κόμματα της Ευρώπης, όπως οι κ.κ. Φάρατζ, Λεπέν και Πέπε Γκρίλο.

Εν κατακλείδι ο κ.Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος, χαλαρός θα έλεγα για το μέλλον. Μας λέει ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί επιλογή μεταξύ ΕΥΡΩ-ΔΡΑΧΜΗΣ παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των κυβερνήσεων της Ένωσης έχουν δηλώσει δημοσίως ότι ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα ερμηνευθεί ως ΟΧΙ στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε ανοίγωντας διάπλατα την πόρτα για την έξοδο της Ελλάδος από την Ένωση και την οικονομική και γεωπολιτική της αυτοκτονία. Ο κ.Τσίπρας έχει προφανώς διαφορετική άποψη, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει εκείνους που θα κληθούν να μας δανείσουν άλλα 30 δις ΕΥΡΩ. Σε μια διαπραγμάτευση δεν διαπραγματεύεσαι με τον εαυτό σου. Αυτό λέγεται αυτισμός όχι διαπραγμάτευση. Αλλά ίσως με τον ευατόν του διαπραγματεύεται ο κ.Τσίπρας για αυτό και απέδρασε δια του δημοψηφίσματος γλυτώνοντας την κοινοβουλευτική του Ομάδα από το κόστος και την ευθύνη να ψηφίσει έστω και τα δικά του μέτρα των 8 δις. Ο κ.Τσίπρας πίσω από τα διαγγέλματα για τη Δημοκρατία πέταξε την μπάλα στην εξέδρα αλλά αυτό δεν ήταν μπάλα ήταν απασφαλισμένη πυρηνική βόμβα.

Ο κ.Τσίπρας μπορεί να νομίζει ότι οι Ευρωπαίοι “μπλοφάρουν” αλλά όλες τις μπλόφες του τις έχει χάσει. Παίζει τα ρέστα του αλλά τα παίζει σε κάλπικο νόμισμα γιατί η αξιοπιστία του έναντι των Ευρωπαίων είναι μηδενική. Εάν επικρατήσει το ΟΧΙ δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση γιατί κανείς δεν θεωρεί τον κ.Τσίπρα αξιόπιστο διαπραγματευτή. Εάν επικρατήσει το ΝΑΙ υπάρχει μια ελπίδα αναδιαπραγμάτευσης εφόσον συσταθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς που μας έφτασαν στο σημείο μηδέν.

Είναι δυστυχώς ανεπαρκέστατοι και το μέτρον της ανεπάρκειας τους είναι το γεγονός ότι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες δεν συναντώνται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να βρούν μια λύση. Η Μέρκελ κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της Γερμανίας την περασμένη Δευτέρα. Οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδος συναντώνται μόνο σε επίπεδα τηλεμαχίας. Ο κ.Τσίπρας έχει αυτοκτονήσει ήδη πολιτικά και έχει χρεοκοπήσει από κάθε άλλη άποψη υποσχόμενος λύση εντός 48ωρών μετά από ενδεχόμενη επικράτηση του ΟΧΙ. Είναι ο τελευταίος και πλέον οπισθοδρομικός πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Δεν πρέπει να του επιτραπεί να γίνει και ο πρώτος έλληνας Μαδούρο σε μια Μπανανία που θα μείνει εντελώς ξεκρέμαστη στην πλέον επικίνδυνη γειτονία της Ευρώπης. Η ιστορική επιλογή ένταξης στην Ευρώπη έγινε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για λόγους εθνικής ασφάλειας και εμπέδωσης της Δημοκρατίας και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο στηρίζω το ΝΑΙ την Κυριακή.

Facebook Comments