H απομάκρυνση Βαρουφάκη δημιουργεί εκ των πραγμάτων άλλα δεδομένα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν εκ νέου σήμερα από μηδενική βάση. Εξάλλου ήταν από καιρό γνωστό ότι οι σχέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε με τον μέχρι πριν λίγο έλληνα ομόλογό του ήταν ιδιαίτερα τεταμένες ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Περιεχόμενο και όχι τόσο πρόσωπα

Για το Βερολίνο πάντως το βήμα αυτό ήταν αναγκαίο και γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Κατά τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις «λόγω του τρόπου που εμφανιζόταν» (σσ. ο Γιάνης Βαρουφάκης), αλλά αυτό δε πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, όπως τόνισε μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο του πρώτου γερμανικού δημόσιου καναλιού ARD. «Αποφασιστικής σημασίας είναι λιγότερο τα πρόσωπα από τα πολιτικά περιεχόμενα». Ο γερμανός βουλευτής εκτιμά ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τα πακέτα βοήθειας ύψους δις ευρώ, αλλά μια ανταγωνιστική οικονομία και μια αποτελεσματική διοίκηση. Γερμανοί ανταποκριτές στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν πάντως ότι τους τελευταίους δύο μήνες ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε απομονωθεί.

Έγινε το πρώτο βήμα

Κατά τον Αλέξανδρο Κρητικό, διευθυντή ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας ο ελληνικός λαός με περισσή σαφήνεια απέρριψε την τελευταία πρόταση των δανειστών και το «χορό» των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων πέντε χρόνων. «Ο έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θεωρεί δυνατή συμφωνία μέσα σε 48 ώρες. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε ήδη με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Τώρα ο Τσίπρας βρίσκεται πριν την επόμενη πρόκληση, να συμβάλει πολύ γρήγορα στην εξεύρεση συμφωνίας πριν η ΕΚΤ σταματήσει την έκτακτη χορήγηση ρευστότητας», υπογραμμίζει ο οικονομικός ερευνητής. Μένει να επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι τα ηνία του υπουργείου αναλαμβάνει ο επικεφαλής της διαμεσολαβητικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από τότε που βρίσκεται σε αυτή τη θέση έχει προκαλέσει πολύ ευνοϊκά σχόλια.

Facebook Comments