Τις μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές προσαρμογές που δεσμεύεται να εφαρμόσει ως αντάλλαγμα για το νέο, τριετές πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να καταθέσει εντός της Πέμπτης η ελληνική κυβέρνηση, μετά το επίσημο αίτημα που υπέβαλε χθες Τετάρτη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάρτιση της ελληνικής πρότασης συμμετέχουν και γάλλοι εμπειρογνώμονες, προκειμένου να είναι τεχνικά πιο ολοκληρωμένη.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο διήμερο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν σειρά επαφών με στελέχη των θεσμών ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή προεργασία πριν την κατάθεση του ελληνικού σχεδίου.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφανθεί για την ελληνική πρόταση. Αν υπάρξει θετική εξέλιξη στην ευρω-ομάδα, δεν θα χρειαστεί να διεξαχθεί Συνοδός Κορυφής την Κυριακή, ή ακόμα κι αν διεξαχθεί μπορεί να έχει απλώς τυπικό χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ, επιστολή με την οποία ζητά από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να γνωμοδοτήσουν επί του ελληνικού αιτήματος προς τον ESM απηύθυνε με κατεπείγουσες διαδικασίες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ζητά να μάθει το ρίσκο για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες από το αίτημα, πως μπορεί να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ και τέλος ποιες είναι οι πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Facebook Comments