Όπως είδαμε τις τελευταίες μέρες, του δημοψηφίσματος και των πακέτων μέτρων, η ζωή είναι γεμάτη ψευδαισθήσεις και πλάνες. Η «διαίσθηση» και όχι η σκέψη παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινή εργασία της λήψης αποφάσεων. Πιθανότατα το μεγαλύτερο πρόβλημα στα χρόνια του μνημονίου δεν ήταν ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Τσίπρας (δεν ήταν άμοιροι ευθυνών) αλλά εμείς οι Έλληνες και η αδυναμία μας να δούμε αυτό που πραγματικά συμβαίνει και κυρίως η αρνησή μας να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και τα πεπερασμένα οριά μας, ως λαός και ως οικονομία.
 
Το πρόβλημα ήταν πάντα μπροστά μας. Η λύση του ξεκάθαρη. Οι προσδοκίες όμως και οι πεποιθήσεις μας και κυρίως η ψευδαίσθηση ότι «εμείς ξέρουμε» καλύτερα από άλλους λαούς δεν μας επέτρεψε να δούμε την έξοδο από το πρόβλημα. Πρόκειται για αυτό το αστείρευτο ταλέντο του Έλληνα, να μην παραδεχόμαστε τα λάθη μας, να τα αποδίδουμε σε πραγματικές ή υπερφυσικές δυνάμεις, στολιζοντάς τα με περίτεχνες «λογικές» συνδέσεις . Είναι  ο ίδιος συνειρμός ο οποίος καταλήγει αβίαστα σε άλλες περιπτώσεις στις «αστείρευτες» γνώσεις, τις «ανώτερες» ικανότητες και τα «απίστευτα» ταλέντα μας. Πιστώνουμε με μεγάλη ευκολία στον εαυτό μας τις επιτυχίες και χρεώνουμε σε τρίτους της αποτυχίες.
 
Την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες κοινωνίες προοδεύουν και οι λύσεις στα προβλήματα που εμείς ακόμα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι δεδομένες. Είναι σαφές για παράδειγμα ότι θέσεις εργασίας δημιουργούν οι επιχειρήσεις, άρα και εισόδημα στην κοινωνία. Όχι οι επιχειρηματίες, οι επιχειρήσεις.
 
Όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι θα φορολογήσει τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, χτυπώντας δήθεν τον πλούτο, και δεν αυξάνει την φορολογία στο μέρισμα που θα πάρει ο επιχειρηματίας αλλά σε αυτόν που καταβάλει η ίδια η επιχείρηση τότε οδηγεί σε αύξηση του κόστους της επιχείρησης προστατεύοντας τον συνήθως πλούσιο επιχειρηματία. Οδηγεί δηλαδή σε ανάγκη περικοπών στην επιχείρηση, με συνήθως χαμένο τον εργαζόμενο είτε με περικοπή της αμοιβής του είτε με απώλεια της θέσης εργασίας του.
 
Η εξέλιξη αυτή φέρνει ανεργία και ύφεση, την ίδια στιγμή που ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης καλείται να αναπροσαρμόσει μόνο το επιχειρηματικό του σχέδιο, καθώς ο ιδιωτικός του βίος παραμένει αλώβητος…
 
Υ.Σ Η συμφωνία μάλλον θα κλείσει, αλλά “θα έχει πολύ δράμα το Σαββατοκύριακο”, καθώς οι Γερμανοί θα αντιδράσουν έντονα με το πακέτο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα…

Facebook Comments