Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε χθες στους θεσμούς κυριαρχεί στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

«Η Ελλάδα συμμορφώθηκε με μειώσεις συντάξεων και αύξηση φόρων», γράφει η εφημερίδα Die Zeit, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις για περικοπές που υπέβαλε η Αθήνα έφτασαν στην ώρα τους στις Βρυξέλλες. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σε κάποια από τα αιτήματα των πιστωτών.

Η Zeit σημειώνει ακόμη ότι μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός, αν και σε ένα συνέδριο στη Φραγκφούρτη δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος πάντως, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία.

«Οι νέες προτάσεις της Αθήνας, ένα δείγμα αποφασιστικότητας», εκτιμά η εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι θεσμοί έπρεπε να αναμένουν για πολύ καιρό συγκεκριμένες προτάσεις από την Αθήνα. Όμως αυτή τη φορά το mail του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήρθε στην ώρα του, και είναι η τελευταία ευκαιρία, προσθέτει η Welt.

«Ο Τσίπρας πάει στους πιστωτές και ζητεί 53,5 δισ. ευρώ», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine. «Περικοπές σε συντάξεις, αυξημένη φορολογία: οι νέες προτάσεις των Ελλήνων συγκλίνουν με τις μέχρι τώρα απαιτήσεις των πιστωτών. Παρόλα αυτά παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η FAZ εξηγεί ότι παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας, μένει να φανεί αν οι πιστωτές θα απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, καθώς η ελληνική οικονομία δέχθηκε σφοδρό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και η είσπραξη φόρων. Παράλληλα, επισημαίνει η εφημερίδα, ότι ο Τσίπρας ενδέχεται να αντιμετωπίσει διαφωνίες και από το εσωτερικό του κόμματός του.

«Η Αθήνα παραδίδει και ζητεί 53,5 δισ. ευρώ», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και προσθέτει: « Η Αθήνα συγκλίνει με τις προτάσεις των πιστωτών σε πολλά σημεία, όπως η φορολογία και οι συντάξεις. Σε αντάλλαγμα ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί νέα βοήθεια. Αρκούν αυτά για μια συμφωνία;».

«Η Ελλάδα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό», επισημαίνει από την πλευρά της η Suddeutsche Zeitung. «Το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει ήδη από σήμερα τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι οι προϋποθέσεις για να λάβει η Αθήνα νέο πρόγραμμα βοήθειας» αναφέρει η εφημερίδα.

Facebook Comments