Ως μία καλή βάση συζήτησης θεωρεί τις ελληνικές προτάσεις το Eurogroup που συνεδριάζει αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε νωρίτερα και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι υπουργοί της Ευρωζώνης πιέζουν την Ελλάδα να πάρει επιπλέον μέτρα, νομοθετώντας άμεσα για την αύξηση του ΦΠΑ και ανεξαρτητοποιώντας την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στο Eurogroup,αναμένεται να απαιτηθεί πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο τριετές ελληνικό πρόγραμμα που έχει υποβληθεί προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Το προσχέδιο ζητά μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και μέτρα για να καλυφθεί το κενό από την επαναφορά των συντάξεων στα προηγούμενα επίπεδα που προβλέπουν οι αποφάσεις του ΣτΕ, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με άνοιγμα επαγγελμάτων, την πώληση του ΑΔΜΗΕ ή αλλά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Το ανακοινωθέν θα ζητά δέσμευση για μη κατάργηση μνημονικών νόμων, πρόγραμμα σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Αναλυτικά το προσχέδιο της συμφωνίας:

  • Πλήρης συμμόρφωση στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σύμφωνα με ένα ετήσιο χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
  • Άμεση εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, και εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, για να αντισταθμιστεί πλήρως η δημοσιονομική επίπτωση που προέκυψε από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2012, να κρίνει τις περικοπές των συντάξεων αντισυνταγματικές, όπως επίσης και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Υιοθέτηση πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά πάνω σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με την εφαρμογή προτάσεων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, των περιόδων εκπτώσεων, την απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥ φαρμάκων, την απελευθέρωση των φαρμακείων, την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος και των αρτοποιείων. Στα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι προτάσεις της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
  • Ιδιωτικοποίηση του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν αντικατασταθεί από μέτρα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
  • Για την αγορά εργασίας , προβλέπεται αυστηρή διαβούλευση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές απολύσεις, με βάση το χρονοδιάγραμμα και καθ΄ υπόδειξη των αρμοδίων θεσμικών οργάνων. Οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να βασίζεται στις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει επιστροφή σε παρελθούσες πρακτικές, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τους στόχους που προωθούνται για την βιωσιμότητα του χρέους.
  • Να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με σκοπό να καταστήσει το φορολογικό της συμβούλιο πλήρως λειτουργικό.
  • Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης μίας αποφασιστικής ενέργειας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταφορά των ποσών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο ΤΧΣ και τη διασφάλιση και ενίσχυση τη λειτουργία του ΤΧΣ και των τραπεζών. (εφαρμογή της οδηγίας BRRD)
  • Να αναπτύξει ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στη βελτίωση της διακυβέρνησης. Μια ομάδα εργασίας σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να φέρει προτάσεις για τη βελτίωση των εφαρμοστικών μηχανισμών.
  • Να τροποποιήσει ή να αντισταθμίσει τη νομοθεσία που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του 2015, η οποία δεν έχει συμφωνηθεί με τους φορείς και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του νέου προγράμματος.
  • Εφαρμογή των βασικών σημείων από την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου του 2014 που προβλεπόταν στις εργασίες της πέμπτης αναθεώρησης του δευτέρου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής

Facebook Comments