Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και αναμένεται να ενισχυθεί ξανά στη διάρκεια του τρίτου, ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο δείκτης ζήτησης στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στο 32,1 από το -40,8 στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπως επίσης αυξήθηκε και η προσφορά εγγυημένων δανείων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας, αυξήθηκε όμως και ο δείκτης για τη ζήτηση στεγαστικών δανείων που χρησιμοποιούνται για την αγορά ακινήτων, τα οποία στη συνέχεια θα ενοικιαστούν.

Ο συγκεκριμένος δείκτης ενισχύθηκε στο 22,2 το δεύτερο τρίμηνο από -15,8 το πρώτο. Ωστόσο η Τράπεζα της Αγγλίας ανησυχεί ιδιαίτερα για τον ρυθμό αύξησης του δανεισμού στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας και τον παρακολουθεί στενά ώστε να διαπιστώσει αν απαιτείται παρέμβαση για να αποτραπεί η δημιουργία μιας «φούσκας».

Θετικά ήταν τα νέα και όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει λόγο για σημαντική αύξηση του δανεισμού στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Ταυτόχρονα, χαλάρωσαν και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν τραπεζικό δάνειο. Ο σχετικός δείκτης της Τράπεζας της Αγγλίας για το πόσο εύκολη πρόσβαση έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τραπεζικό δανεισμό ενισχύθηκε και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων πέντε ετών. Η προσφορά δανείων συνολικά προς τις επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητη στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο κ. Κρις Σάλμον, εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας για τις αγορές, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται αναγκαστικά να επιστρέψει στην προσέγγιση που ακολουθούσε πριν από την εκδήλωση της κρίσης, δηλαδή να παρεμβαίνει στις αγορές χρήματος όταν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΤτΑ είναι να διασφαλίζει ότι το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού μιας ημέρας παραμένει κοντά στο επιτόκιο δανεισμού της ΤτΑ.

Facebook Comments