Έξι επιλογές εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να βρουν τα 12 δισ. που χρειάζονται για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας, μεταξύ αυτών τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης για το οποίο εκφράζει έντονα τις αντιρρήσεις της η Βρετανία.

Σύμφωνα με memo που έχουν στην κατοχή τους οι FT, αυτές οι επιλογές επρόκειτο να συζητηθούν στο euro working group που συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Ελλάδα χρειάζεται 7 δισ ευρώ έως την Δευτέρα για να πληρώσει ομόλογα 3,5 δισ στην ΕΚΤ. Εάν η Αθήνα αποτύχει να προχωρήσει στην αποπληρωμή αυτού του ομολόγου η ΕΚΤ θα υποχρεώνονταν ενδεχομένως να αποσύρει τον ELA που κρατά ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν χθες μια σειρά επιλογών, μεταξύ αυτών να ενεργοποιηθεί ξανά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSM  το οποίο διαθέτει ακόμη 11,5 δισεκ. ευρώ. Επειδή όμως πρόκειται για χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ για την αποδέσμευσή τους. Ήδη η Βρετανία έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

Οι άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν διακρατικά δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης ή τη μεταφορά των κερδών των 3,5 δισ των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ είτε υπό την μορφή δανείου προς την Αθήνα είτε υπό την μορφή επιχορήγησης.

Επίσης, στο τραπέζι των επιλογών βρίσκεται η μεταφορά «ρυθμιστικών» κεφαλαίων σε εθνικά ταμεία των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ή η χρήση των ήδη υπαρχόντων ευρωπαϊκών κονδυλίων ανάπτυξης τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει η Αθήνα αλλά που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων.

Facebook Comments