Οι μεταρρυθμίσεις που υπερψηφίστηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης από την ελληνική Βουλή όχι μόνο ικανοποιούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, αλλά ικανοποιούν και τους όρους που συνοδεύουν ένα μνημόνιο-πρόγραμμα του ESM, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί σημείωσε επίσης πως η Κομισιόν είναι «γενικά ικανοποιημένη» από τα μέτρα και από την «έγκαιρη ψήφισή τους».

Τόνισε δε πως αυτό που συγκρατούν οι Βρυξέλλες από την ψηφοφορία είναι η «δυνατή φωνή» των 229 θετικών ψήφων που έδωσε η ελληνική Βουλή.

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για την έγκριση ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τον μηχανισμό EFSM προς την Ελλάδα, η κ. Μπράιντχαρτ είπε πως έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» και μια συμφωνία είναι πλέον κοντά, εν μέσω πληροφοριών του πρακτορείου Bloomberg που κάνουν λόγο για επί της αρχής συμφωνία για εκταμίευση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αποσαφήνισε πως οι εταίροι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια ώστε να ασφαλιστούν τα χρήματα των κρατών-μελών που θα συνεισφέρουν, με δεδομένο ότι ο EFSM καλύπτεται από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι όχι μονάχα από τις χώρες της ευρωζώνης.

Η κ. Μπράιντχαρτ διαβεβαίωσε πάντως πως μόλις υπάρξει συμφωνία και ακολουθηθούν οι τυπικές διαδικασίες, τα χρήματα μπορούν να εκταμιευθούν «γρήγορα».

Υπενθυμίζεται πως με τα 7 δισεκ. του ενδιάμεσου δανείου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει την ερχόμενη Δευτέρα (20 Ιουλίου), 3,5 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Facebook Comments