“Εφικτό” χαρακτήρισε τον στόχο για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ, αναφερόμενος στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών για την Ελλάδα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σήμερα (Πέμπτη) στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου σήμερα αναμένεται να υπερψηφισθεί το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι υπάρχει πλήθος ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων,  τα οποία μπορούν να ρευστοποιηθούν. Σημείωσε δε ότι αρκετοί επενδυτές έχουν, ήδη, εκδηλώσει ενδιαφέρον για ορισμένα εξ αυτών , όπως επί παραδείγματι τα λιμάνια.

Σχολιάζοντας το περίφημο ζήτημα της έδρας του ταμείου ιδιωτικοποίησεων, ο κύριος Ντάισελμπλουμ προχώρησε στην παραδοχή ότι θα ήταν σφάλμα αυτή να συσταθεί εκτός Ελλάδας, ωστόσο διευκρίνισε ότι το ζήτημα της εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι αδιαπραγμάτευτο, τουλάχιστον βραχυμεσοπρόθεσμα.

Μέρος των εσόδων του ταμείου υπάρχει σχεδιασμός να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση και ενίσχυση των εθνικών υποδομών, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Οδηγίας BRRD, ο κύριος Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι θα πρέπει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσής της στην ελληνική έννομη τάξη:  «ο βασικός σκοπός δεν είναι η εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης των τραπεζών (bailouts) αλλά το να επιτραπεί η χρήση και καταθέσεων για τη διάσωσή τους (bail in)», δήλωσε.

Δεν παρέλειψε τέλος ο επανεκλεγείς επικεφαλής του Eurogroup να κάνει εκ νέου λόγο για “εμπιστοσύνη”, σχολιάζοντας αυτή τη φορά ότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή αλλά και των υπόλοιπων νόμων, την επαναφέρει.

Facebook Comments