Με μπαράζ παροχολογίας ετοιμάζεται να κάνει την αντεπίθεση του ο πρωθυπουργός μετά την έξοδο από τα μνημόνια με στόχο να ανακόψει την κατρακύλα της κυβέρνησης και να μετριάσει την οργή των πολιτών για τα λάθη και τις ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού στη φονική πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου με τους 96 νεκρούς.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκινήσει ήδη να αφήνουν υποσχέσεις προς τους συνταξιούχους ότι τελικώς θα καταφέρουν να πάρουν πίσω το νόμο που ψήφισαν οι ίδιοι για την περικοπή των συντάξεων ενώ στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να κοστολογούν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο «καλάθι με τις παροχές» που θα πάρει μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ φέρεται πως θα βάλει μέσα και μειώσεις φόρων, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος,  την αύξηση των κοινωνικών δαπανών αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018.

Υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξαν  ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δυνατόν να γίνουν και προσλήψεις σε στοχευμένους τομείς όπου υπάρχουν ανάγκες ενώ άφησε και ο ίδιος ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει η μείωση των συντάξεων.

Ο Γιάννης Δραγασάκης από την πλευρά του (ραδιόφωνο 24/7) ανέφερε πως «έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τα επιχειρήματά μας ότι η περικοπή των συντάξεων το 2019 αποφασίστηκε στη βάση εκτιμήσεων του ΔΝΤ» προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  (ΘΕΜΑ FM) με τη σειρά του, υποστήριξε ότι «ο μέσος εργαζόμενος θα δει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέτρο που είναι ήδη ψηφισμένο», λέγοντας ταυτόχρονα ότι «θα δούμε την αύξηση και του κατώτατου μισθού εντός του 2018»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες – εντός του Σεπτεμβρίου – για την αύξηση του κατώτατου βασικού μισθού με επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αντιμετώπιση της ανεργίας με μόνιμες θέσεις.

«Έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει ότι επανασχεδιάζουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς τους καταναγκασμούς των δανειακών συμβάσεων» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο FM . Επισήμανε ακόμη ότι μελετάται το «καλάθι» που θα φέρει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά βασικός στόχος, διευκρίνισε, είναι να ενισχυθεί περισσότερο η θέση των μεσαίων στρωμάτων.

Αυτό που μελετάται, είπε ο υπουργός, είναι στοχευμένες και πολύ σημαντικές φοροελαφρύνσεις.

Ψάχνουν απεγνωσμένα «συμμάχους» για τη μη περικοπή των συντάξεων

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι το θέμα των συντάξεων και η ψήφιση από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να ανασταλεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων. Εκεί φαίνεται πως ο πρωθυπουργός και υπουργοί της κυβέρνησης ρίχνουν τα «δίχτυα» τους ώστε να κάνουν «σημαία» τυχόν θετικές δηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί βουλευτές δεν άργησαν να αξιοποιήσουν νέες δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος είπε αρχικά ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές» στη συνέχεια όμως, σημείωσε με νόημα ότι «θα εξετάσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

Επιφυλάξεις και γκρίνιες από τους δανειστές

Την ώρα που ο πρωθυπουργός γεμίζει το «καλάθι των παροχών» ενόψει ΔΕΘ, στην Αθήνα ακούγονται οι πρώτες γκρίνιες από την πλευρά των δανειστών για τις προδιαγεγραμμένες νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση δεσμεύσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και για τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού  αλλά και για την ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

 

Πηγή: In,gr

Facebook Comments