Ας μην υποκύψουμε στον μιθριδατισμό…
Διάβασα προσεκτικά την ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών για το μπλακάουτ, που συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο μεγαλύτερο τμήμα της Αθήνας
Διάβασα προσεκτικά την ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών για το μπλακάουτ, που συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο μεγαλύτερο τμήμα της Αθήνας
Διάβασα προσεκτικά την ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών για το μπλακάουτ, που συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο μεγαλύτερο τμήμα της Αθήνας. Μου θύμισε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μετά την τραγωδία στο Μάτι. Κανείς τους δεν φέρνει ευθύνη. Υπήρξε ένα ακραίο γεγονός. Ήταν ουσιαστικά, όπως θα έλεγε κι η Ρένα Δούρου, «μια στραβή που έκατσε στην βάρδια μας». Το κακό με αυτή την κυβέρνηση ότι συνεχώς τους «κάθονται στραβές» στην βάρδια τους. Κι αυτές οι στραβές δεν οφείλονται σε τυχαία γεγονότα αλλά σε πρωτοφανή ανικανότητα. Στα 32 χρόνια, που ασχολούμαι με την δημοσιογραφία έχω δει ικανούς κι ανίκανους κυβερνήτες, Ποτέ όμως κάτι παρόμοιο με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙZANΕΛ, που είναι μακράν η χειρότερη κυβέρνηση, που, κατά τη γνώμη ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού του ελληνικού λαού, έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της πατρίδας μας.
Θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχυριστεί κάποιος ότι καλά δεν έγινε και τίποτα φοβερό με το μπλακάουτ της περασμένης Τετάρτης. «Δεν πέθανε και κανείς», μου έλεγε ένας από τους λίγους προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ τηλεθεατές μου. Αυτή είναι η νοοτροπία του μιθριδατισμού, που φαίνεται κυριεύει ένα μέρος της κοινωνίας μας. Παρόμοιο μπλακάουτ δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι πότε ήταν το τελευταίο με τόσο εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Πάντως όχι την τελευταία δεκαετία. Κι είναι βέβαιο ότι αν είχε συμβεί τις νυκτερινές ώρες θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στον ψυχισμό τουλάχιστον των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής. Αλλά αφού δεν είχε νεκρούς όπως στο Μάτι και την Μάνδρα, δεν τρέχει και κάτι.
Συνηθίζουμε σαν τον αρχαίο βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη στα δηλητήρια, που κατακλύζουν την ζωή μας. Και στην ανευθυνότητα των κυβερνητικών και κρατικών αρχών, που δεν πράττουν το καθήκον τους με συνέπεια και σοβαρότητα. Επιδεικνύοντας ένα μίνιμουμ προνοητικότητας κι ικανότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διακοπές του ρεύματος σημειώθηκαν τις ώρες εκείνες, που συμπληρώνοντας 30 μέρες από τότε, που συνέβη η πρωτοφανής, εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 96 νεκρούς. Κάποιοι θέλουν να την ξεχάσουν για πολιτικούς λόγους. Άλλοι γιατί πρέπει να συνεχίσουν την ζωή τους. Μέχρι να έρθει η επόμενη συμφορά. Που πολύ φοβάμαι ότι δεν αργεί, με τα μυαλά εκείνων, που κατέχουν κρατική εξουσία.
Προσωπικά δεν πρόκειται ούτε να ξεχάσω την τραγωδία στο Μάτι, ούτε να αναζητώ τις ευθύνες εκείνων, που με την στάση τους, τις πράξεις και τις παραλείψεις τους την προκάλεσαν. Όχι φυσικά για να πάρουμε κάποιου είδους εκδίκηση. Αλλά για να επικρατήσει ο νόμος. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα κράτος δικαίου. Και κυρίως για να θωρακισθεί ο κρατικός μηχανισμός και να μην ξαναγίνει η πατρίδα μας, κυριολεκτικά, παρανάλωμα του πυρός. Ο μέσος πολίτης νιώθει απροστάτευτος, ανασφαλής. Πρώτιστη προτεραιότητα ενός σύγχρονου κράτους είναι να εμπεδώσει το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες του, που γι’ αυτό πληρώνουν τους φόρους του, συχνά τεράστιους και ληστρικούς. Όμως κάθε μέρα που περνά στην Ελλάδα το αίσθημα ανασφάλειας; Διευρύνεται. Ο πολίτης αισθάνεται απροστάτευτος από τις πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, από την εγκληματικότητα, από το χαμηλό, και συχνά προκλητικά επιθετικό, επίπεδο των κρατικών υπηρεσιών. Αν αυτό το αίσθημα δεν αποκατασταθεί, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ένα σύγχρονο, κανονικό κράτος.
Facebook Comments