Τήρηση κριτηρίων για το έλλειμμα υπόσχεται ο Σαλβίνι
Μια πιο διαλλακτική στάση έναντι των Βρυξελλών φαίνεται να επιλέγει πλέον η ιταλική κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο
Μια πιο διαλλακτική στάση έναντι των Βρυξελλών φαίνεται να επιλέγει πλέον η ιταλική κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο
Η Ιταλία καταστρώνει σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο αναμένουν με αγωνία στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα μετά από παλαιότερες απειλές κυβερνητικών στελεχών ότι δεν δέχονται περιορισμούς στις κρατικές δαπάνες και οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως τις τελευταίες μέρες η Ρώμη επιδεικνύει πιο διαλλακτική στάση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Eσωτερικών και γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η χώρα του το επόμενο έτος δεν θα ξεπεράσει το 3% στην σχέση ελλείμματος –AΕΠ αλλά ότι «θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που προσφέρονται». Παράλληλα, επέμεινε ότι η κυβέρνηση «θα τηρήσει τις δεσμεύσεις με τους πολίτες». Ο κύριος στόχος είναι να εφαρμοστεί μέρος του κυβερνητικού προγράμματος πριν από τις ευρωεκλογές της επόμενης άνοιξης.
Προσπάθεια αποφυγής της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες
Πέντε Αστέρια και Λέγκα θέλουν ουσιαστικά να αρχίσει να γίνεται αισθητή η μείωση των φόρων (με τελικό στόχο μια και μόνο φορολογική κλίμακα στο 15% του εισοδήματος) και η στήριξη συνταξιούχων και ανέργων με 780 ευρώ τον μήνα. Αλλά το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν τα αναγκαία χρήματα, αφού σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς η συνολική εφαρμογή των μέτρων μπορεί να κοστίσει ακόμη και εβδομήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Η πιο πιθανή λύση είναι η σταδιακή εφαρμογή των βασικών προεκλογικών υποσχέσεων.
O δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι «οι πολίτες, για την κυβερνητική αυτή συμμαχία είναι πιο σημαντικοί από τους οίκους αξιολόγησης». Πρόσθεσε, δε, ότι ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός θα είναι «ένα ιστορικό σταυροδρόμι». Και ο ίδιος έχει τονίσει ότι η Ρώμη δεν μπορεί να συνεχίσει να μειώνει την σχέση ελλείμματος –ΑΕΠ με τον ρυθμό που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι προέχουν οι δημόσιες επενδύσεις και η κοινωνική πολιτική.
Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, o υπουργός Oικονομικών Τζοβάνι Τρία θα προσπαθήσει να αποφύγει την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Διότι γνωρίζει καλά ότι η χώρα πρέπει να περιορίσει όσο μπορεί, με κάθε δυνατό τρόπο, τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Έστω και αν αναβληθεί η εφαρμογή κάποιων προεκλογικών δεσμεύσεων.
Facebook Comments